Le kell szedni november 11-ig a választási plakátokat

Az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek november 11-ig – tehát a szavazásnap utáni 30 napon belül – kell leszedniük a kampány időszakában közterületeken elhelyezett plakátjaikat. Ez az előírás nem vonatkozik azonban az “újrázó” településekre, ahol jogszabálysértés miatt meg kell ismételni a szavazást – írja az MTI.

Plakáthely/Fotó: XV Média, Vargosz

Plakáthely/Fotó: XV Média, Vargosz

A Nemzeti Választási Iroda jelenlegi adatai szerint 11 települést érint valamilyen (képviselői, polgármesteri, megyei közgyűlési) megismételt önkormányzati választás: Baksot, Pécset, Sumonyt, Ózdot, a főváros XVIII. kerületét, Győrt, Recsket, Jászkisért, Cserhátszentivánt, Látrányt és Szekszárdot.
A megismételt szavazásokat november 9-ére tűzték ki a helyi választási bizottságok. Ez azt jelenti, hogy ezeken a településeken jelenleg is tart a kampányidőszak, egészen a szavazás napjáig.
A többi településen azonban – azokon is, ahol időközi választást kell tartani – a választási plakátokat el kell távolítani november 11-ig. A választási törvény szerint a plakátokat azoknak kell eltávolítaniuk, akik azokat kihelyezték, vagy akinek az érdekében elhelyezték őket.
Ha a hirdetményeket nem távolítják el időben, az önkormányzatoknak kell eljárniuk. Az önkormányzatok a határidő lejárta után maguk is eltávolíthatják a plakátokat, majd ennek költségét kiszámlázhatják.

Comments are closed.