Látványos közösségi kertek, tiszta udvarok

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Városrészünk sajátosságát, a gyönyörű kerteket, udvarokat méltán irigylik a belvárosban élők. A helyi vezetés minden lehető eszközzel arra motiválja az itt élőket, hogy tartsák meg hagyományaikat és továbbra is foglalkozzanak kertépítéssel, dísz- és haszonnövény-ter­mesztéssel.

MÁV-telepi kertek

MÁV-telep legszebb kertje díjátadója/Fotó: XV Média, Nagy Botond

MÁV-telep legszebb kertje díjátadója/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A képviselő-testület 2014. évi költségvetésében jelentős összegeket hagyott jóvá a régi MÁV-telep úthálózatának felújítására és a volt Ozmán utcai óvoda telkén létrehozandó rekreációs parkra. Azonban célszerű, hogy az önkormányzati területeken kívül a telep magántulajdonban lévő részei is megszépüljenek. Ennek ösztönzésére hirdették meg A MÁV-telep legszebb kertjei című pályázatot.
A felhívás igencsak sikeresnek bizonyult, tizenöten jelentkeztek négy kategóriában. A bírálatot végző munkacsoport tagjainak – Bárdosi György, dr. Pintér Gábor, Dárdai Árpádné önkormányzati képviselőknek – nehéz döntést kellett meghozniuk, hiszen sok, gyönyörűen gondozott zöldfelületet láttak a helyszíni bejáráson. A legszebb tradicionális MÁV-telepi kert tulajdonosa címet végül a Szent Korona útján élő Bicskei Sándor kapta. Míg a környezettudatos kert kategóriában Szigeti Antalné Mozdonyfűtő utcai lakos vehette át a jutalmat. Ezenkívül a legszebb családbarát pihenőkert is ebben az utcában talált gazdára, Koncz Tamás személyében. A legjobb gyermekbarát kert elismerést pedig Farkas Éva vehette át a Mozdonyvezető utcából. A nyertesek nagy értékű vásárlási utalványban részesültek.

Tiszta porta, virágos kert

Tiszta porta, virágos kert díjátadója/Fotó: XV Média,  Nagy Botond

Tiszta porta, virágos kert díjátadója/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A zöldfelületek gondozásának azonban ezzel koránt sincs vége, hiszen a helyi önkormányzat hagyományteremtő céllal mozgalmat indított Tiszta porta, virágos kert elnevezéssel. A kezdeményezést minden évben három szempont alapján írják ki és bírálják el. Idén 27 pályázat érkezett a „megmérettetésre”, társasházi kategóriában 13, míg családi ház kategóriában 14 pályázatot nyújtottak be. Sajnálatos módon azonban a vállalkozások idén nem éltek a lehetőséggel.
A versenyben részt vevő porták, kertek megtekintését a Rákospalota-Pestújhely-Újpalota Környezetvédelmi Közalapítvány végezte, és 13 pályázatot ítélt díjazásra érdemesnek. Külön kiemelve Bereg Istvánné Legénybíró utcai lakos munkáját, aki a társasház úszótelkén mintaszerű virágoskertet hozott létre.

Közösségi ágyások

Közösségi kertátadó a Neptun utcában/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Közösségi kertátadó a Neptun utcában/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A díszkertek mellett egyre nagyobb az igény a haszonnövények termesztésére is, melyet közösségi kertek létrehozásával népszerűsítenek a kerületi döntéshozók. A Neptun utca 88. mögötti 24 magas ágyást már átadták. A Nyírpalota utca 79. a-d és 105-111. házak közötti magas ágyások és a Kőrakás park 35. szám mögötti 15 ágyás is gazdára talált októberben.

Comments are closed.