Látni és látszani

gyalogos láthatóság

Gyalogos láthatóság

A közelmúltban a zebrán gázoltak el egy 14 esztendős lányt a Bánkút utcában, és csak a szerencsén múlott, hogy megúszta könnyebb sérülésekkel.
A rendőrség a téli hónapokban fokozott figyelemre inti a közlekedőket. Csak januárban az országban tizenhárom gyalogos halt meg gázolás következtében. A 13 esetből tíz késő délután, este vagy kora reggel történt, amikor rosszabbak a látási viszonyok.
A gépjárművek tompított fényszórói 35-45 méteres távolságban világítják meg az úttestet, ha túl nagy a jármű sebessége, már ez is kevés a megálláshoz, de télen gyakoriak az esős, ködös, párás időszakok, amikor a bevilágított távolság még inkább lerövidül, a fékút pedig megnő. A rendőrség ezért arra kéri a járművezetőket, hogy télen nagyobb körültekintéssel közlekedjenek, és a gyalogátkelőhelyek környékén mindig vegyenek vissza a tempójukból.
A balesetek egy részéért azonban a gyalogosok is felelőssé tehetők. A KRESZ a lakott területen kívül már kötelezően előírja a láthatósági mellény viselését a számukra. Azonban vannak olyan téli esték, amikor a peremkerületekben is fontos viselni a fényvisszaverős öltözetet.

Comments are closed.