Kovács Krisztián: Petőfi a maga korában egy punk volt

Átlagos olvasási idő: 2 perc

„Már közelebb vagyok az igazi önmagamhoz, mint öt vagy tíz éve” – vallja Kovács Krisztián színész, aki a Nézőművészeti Kft három produkciójával is szerepelt a Csokonai Művelődési és Rendezvényházban.  És a beszélgetés egy pontján bekapcsolódik Gyulay Eszter dramaturg is, a Nézőművészeti művészeti vezetője. Velük beszélgetek színházról, kétségekről, barátságról, összetartozásról és fontos előadásokról

„Egyre jobban érzem, hogy igen, ez az a hely. A pandémia alatt végképp kiderült, hogy mennyire összetartunk, olyan, mintha mi így együtt egy kis csónakban eveznénk– körülöttünk minden háborog” –  vallja  társulatáról, a Nézőművészeti Kft-ről Kovács Krisztián, ahol úgy tűnik, most otthont talált.

A Színművészeti Egyetem előtt, ahova hatodszorra vették fel, az akkori Békéscsabai Jókai Színházban, majd a Bárka Színház társulatában dolgozott.

A Színmű elvégzése után több helyre is hívták. „Annyi minden volt a fejemben, hogy hol kéne.” – mondja – ráadásul a kétezres évekre, mire végzett, beszűkültek a lehetőségek, hogy hova lehet menni. A kőszínház – ahogy erről többször is beszélt – nem neki való. A Nézőművészeti jó döntésnek bizonyul „Pont jó, ahogy most van.” –vallja.

Ma negyvenötévesen is kölyök-alkat – néha úgy érzi: „mintha picit le volnék késve önmagamról. Csak türelmetlennek nem szabad lenni – mondja. Be fog érni, s lehet, hogy ötvenöt évesen fogom az jelenteni, amit én már huszonévesen szerettem volna.”

A gyáva c. előadásban – egy fiatal fiú (Kovács Krisztián) beszél arról, hogyan kezdett el drogozni, s milyen kínokon keresztül szabadult meg függőségétől. Az első közös munkája volt a Nézőművészetivel. Szerencsés csillagzat alatt született, utána teljes értékű tagként beemelődtem.” A Nézőművészeti azért is jó hely, mert végtelen szabadsága van, lehetőséget ad a más helyeken való játszásra is, de a közös munkák mindig felemelőek.

Három, a Manna Produkcióval közös tantermi előadásukat- A gyáva, Ady/Petőfi, Kalap –  a Csokonaiba is elvitték. Mindegyiknek alkotótársa Gyulay Eszter is.

„Úgy tekintek erre a kis csapatra – mondja a Nézőművészetiről – mint egy baráti körre.” Közös a gondolkodásuk, az ízlésük, a nyitottságuk és kíváncsiságuk, mondja. „Az összes előadást ez a kíváncsiság hozza létre.” Független alkotóként különösen fontosak számukra a hosszútávú együttműködések, mint például a 15. kerülettel, a Csokonai Nonprofit Kft-vel. Misszió is az iskolásoknak fontos témákról színházi eszközökkel beszélni.

Comments are closed.