Kötelező a járdatakarítás

A fővárosi köztisztasági rendelet kimondja, hogy az ingatlanok előtti járda és zöldfelület tisztán tartása, gondozása az ingatlantulajdonosok feladata. Ez a családi házas övezetekben éppen úgy kötelező, mint a lakótelepeken, ahol az épületekhez csatlakozó, a társasházakhoz vezető járdák tisztán tartása, síkosságmentesítése a közös képviselő, illetve a társasház kötelessége.

Kötelező járdatakarítás

Kötelező járdatakarítás

Különösen fontos ennek a rendeletnek a betartása lombhullás idején és télen, amikor a hóeltakarítás mellett a járdák síkosságmentesítésére is oda kell figyelni.
Általános tapasztalat, hogy a lomb eltakarítására kevesebb gondot fordítanak a tulajdonosok, pedig a lehullott, nedves falevél rendkívül csúszós, éppen ezért balesetveszélyes. Egy esetlegesen bekövetkező balesetért pedig az ingatlan tulajdonosa felel, és kártérítési kötelezettsége is van.
Mindemellett a kerületi városüzemeltető cég sem nézi jó szemmel a gondozatlan járdákat. Idén mintegy 200 felszólítást küldtek ki az ingatlanok előtt tapasztalt hiányosságok miatt. Aki nem tesz eleget a felszólításnak, az szabálysértést követ el és pénzbírsággal sújtható – emelte ki Demeter ­János.

Comments are closed.