Komarétes és paradicsomvirágos kendő

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A Rákospalotai Örökségünk Egyesület múltbéli örökségünket varázsolta élővé április 27-én a Csokonai Művelődési Házban. A híres komarétestől a hagyományos palotai népviseletig rengeteg értékes információt kaptak az érdeklődők Rákospalota várossá válásának 95. évfordulója tiszteletére szervezett programsorozat részeként.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az egyesület tagjai bemutatták, hogyan készül a palotai rétes, melyet komarétesnek is hívtak, mert gyermek születésekor vitték ajándékba a gyermekágyas asszonynak. Szorgos kezek gyúrták könnyűvé a tésztát, majd jött a leglátványosabb rész, a nyújtás. Látszott az összeszokottság és a gyakorlottság, ahogy hárman-négyen nyújtották vékonyra a teljes asztalt beborító tésztát. A töltelék rászórása után másfél méteres rúddá tekerték fel, majd ezt belehajtogatták a tepsibe.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A látványosság mellett gyakorlati tanácsokat is kaptak a szép számmal megjelent érdeklődők, például, hogy darált mézespuszedlivel ízesítsük a mákos vagy a diós tölteléket – ez tipikusan rákospalotai szokás. További érdekesség, hogy nem kell élesztő a tésztába (a pontos recept a bpxv.hu oldal Értéktár aloldalán megtalálható).

A rétesek megsüléséig is a jelenlevők hasznosan tölthették az idejüket, mivel ekkor az egyesület képviseletében Dudás Zsuzsanna beszélt a rákospalotai történelmi és kulturális hagyományairól. Ezt követően Fekete Éva mutatta be modelleken a tipikus női ünnepi viselet minden részét tetőtől talpig, vagyis a hajfonástól és a kendőktől a krétás cipőig. A rétes elfogyasztása előtt a maradék tészta kinyújtásához lehetett jelentkezni, ennek legalább akkora sikere volt, mint a megsült finomságoknak.

Comments are closed.