Kollégáink ünnepén

Talán nem sokan tudják, de július 2-a a sportújságírók napja, mégpedig a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség 1924. évi július 2-ai megalakulásának emlékére. Az ünnep magyar javaslatra született, a szövetség 20 évvel ezelőtt ülésén, s 1995 óta tartják.

Sportújságírók

Sportújságírók

A nemzetközi szövetség alakuló ülésén 18 nemzet képviseltette magát, az alapító nyolc nemzet között pedig Magyarország is fontos szerepet kapott. Jelenleg több mint 130 nemzet tagja a szervezetnek, amely fő céljának a sportújságírás általános fejlesztését tekinti, függetlenül a politikai, vallási és ideológiai meggyőződéstől – olvasható a www.mtva.hu oldalon. A szövetségnek nyolcezer-ötszáz tagja van szerte a világon, több mint fele európai. Magyarországon a világnap alkalmával a Magyar Sportújságírók Szövetsége minden évben elismerésben részesíti a szakma legjobbjait, átadják az életműdíjat, és kihirdetik az öt kategóriában meghirdetett Nívódíj-pályázat eredményét.

S milyen a jó sportújságíró, mitől válik valaki azzá? Szepesi György rádiós sportkommentátor, az „Aranycsapat tizenkettedik játékosa”, aki 2004. július 2-án vehette át a magyar szövetségtől az életműdíjat, így nyilatkozott erről: „…aki nem érezte a kispályák öltözői levegőjét, aki nem mosdott lavórban – én most a harmincas, negyvenes évek környékéről beszélek – aki nem tudta, milyen az a kérges cipő, vagy fűzős labda, az nem is érezhette, és nem is érthette azt, ami a pályán a fiúkkal történik. Az nem is tudta közvetíteni azt a hangulatot.”

Comments are closed.