Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Áprilisban vérnyomás- és EKG-vizsgálattal indul az idei szűrőprogram a Rákos úti Szakrendelőben. Dr. Wallner Éva főorvos, a kardiológiai osztály vezetője és a szűrőprogram kampányvezetője elmondta, hogy a betegségek korai stádiumban történő felfedezése és kezelése életmentő lehet.

Szűrőprogram/Fotó: XV Média, Vargosz

Szűrőprogram, képünk illusztráció/Fotó: XV Média, Vargosz

– Felméréseink szerint a középkorúak 40 százaléka szenved a magas vérnyomástól – mondta a szakember. – Az életkorral együtt azonban nő a betegek száma is, így elmondható, a magas vérnyomás népbetegség, és a legfőbb rizikófaktora az érbetegségeknek.
Az EKG-szűrés fontosságáról sem szabad elfeledkeznünk, a vizsgálat ugyanis rejtett szívbetegségekre hívhatja fel a figyelmet.
Az áprilisi szűrésekhez nincs szükség beutalóra, ugyanakkor a vizsgálatra előzetesen be kell jelentkezni. Az ingyenes szűréseket hétfőnként délután 4 és 5 óra, csütörtökönként este 6 és 8 óra, péntekenként délután 5 és 6 óra között végzik az első emelet 114-es szobájában. Dr. Wallner Éva hangsúlyozta, a szűrőprogramokat a XV. kerületi egészségügyi intézet finanszírozza, támogatást mindössze a Rákospalota-Pestújhely-Újpalota Egészségvédelmi Közalapítványtól kapnak.

Comments are closed.