Kezdődik a szűrőkampány

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Áprilisban kezdődik a „Kampány az egészségesebb kerületért” program a Dr. Vass László Egészségügyi Intézményben. A részletekről Dr. Wallner Éva főorvos, a kampány koordinátora tájékoztatott bennünket.

Szűrés a Rákos úti rendelőben

Szűrés a Rákos úti rendelőben, archív fotó/XV Média, Vargosz

– A szűréseket tavasszal és ősszel az eddigieknél célirányosabban biztosítjuk – mondta a szakember. – Célunk, hogy olyan betegekkel találkozzunk, akik eddig még nem kerültek az egészségügyi ellátás vérkeringésébe.
A kampány két részből áll: a jelentkezőknek áprilisban, májusban és júniusban vérnyomásmérésre, EKG-vizsgálatra, valamint érszűkület-vizsgálatra lesz lehetőségük. A vérnyomásmérés és EKG-szűrés az említett három hónapban minden szerdán este 7 és 8 óra között (az első emeleti EKG-rendelőben), az érszűkületmérés pedig minden kedden délután 1 és 2 óra között (az első emeleti angiológiai rendelőben) lesz. Egyik vizsgálat sem igényel beutalót, de mindegyikre be kell jelentkezni. Amennyiben a jelentkező neve nem szerepel az ismert betegek között, akkor a szűrések egyikére időpontot kap.
Ősszel szintén három hónapon keresztül – szeptemberben, októberben és novemberben – és szintén két területen, a dementia és az emésztőszervi panaszok terén végeznek szűréseket. Az előbbi vizsgálat minden csütörtökön délután 4 és 5 óra között (a harmadik emeleti ideggyógyászati rendelőben), az utóbbi pedig hétfőtől csütörtökig dél és délután 2 óra között az első emeleti laboratóriumban lesz, ahol két különböző időpontban vett székletmintát kell leadniuk a jelentkezőknek.
A dementiaszűréshez ugyanúgy kell bejelentkezni, mint a tavaszi vizsgálatokhoz. Az érszűkületi panaszok vizsgálatához azonban a földszinti automatából sorszámot kell húzni, míg a székletmintához a laborban, illetve a háziorvosoknál kérhető majd tartály.

Comments are closed.