Két újabb emléktáblát avattak a kerületben

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A múlt héten két új helytörténeti táblát helyeztek ki a kerületben. Az egyiket szeptember 19-én a pestújhelyi Emlék téren avatták fel, másnap, szombaton a Rákospalotai Múzeum falára a Gergő utcai keramit múltját bemutató táblát helyezték ki.

Emléktábla a Rákospalotai Múzeum falán/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Emléktábla a Rákospalotai Múzeum falán/Fotó: XV Média, Nagy Botond

 

Az Emlék téri táblával a pestújhelyi községháza épületének, s az 1944. szeptember 19-én felrobbant bomba áldozatainak állítanak emléket. A szövetséges hatalmak szeptember 18-i bombázásakor óriásbomba zuhant Lövey József doktor kertjébe. A bomba nem robbant fel, ezért átvitték a közeli mezőre. Máig ismeretlen okból azonban visszahozták a községházára.

Helyi tűzoltót bíztak meg 1944. szeptember 19-én a bomba szétszedésével. A szakszerűtlen szétszerelés következtében a bomba  felrobbant. A községházát teljesen tönkretette a robbanás, a környék nyolc-tíz háza súlyosan megrongálódott. Az áldozatok száma ma is vitatott, de annyi tény, hogy főleg asszonyok, gyerekek haltak meg. A halottakat tömegsírba temették, később 1949-ben vitték át őket a pestújhelyi temetőbe.

Emléktábla az Emlék téren/Fotó: XV Média, Vargosz

Emléktábla az Emlék téren/Fotó: XV Média, Vargosz

 

Comments are closed.