Kerületformáló szomszédok

Szabad szellemű, nyitott, empatikus, aki képes motiválni a környezetében élőket arra, hogy társaságokat hozzanak létre. Péterfi Ferenc közösségfejlesztő, a Szomszédsági programok szakmai vezetője, olyan személyiség, aki nemcsak hivatásszerűen szorgoskodik a közösségfejlesztési célokért, hanem magánemberként is jelentős szerepet vállal a városformálásban. Hogyan sikerül megmozdítani a lakosságot, többek között erről is beszélgettünk.

Péterfi Ferenc/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Péterfi Ferenc/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Közösségfejlesztő tevékenységemet a XV. kerületben klubvezetőként kezdtem, 1977-ben felkértek, hogy az akkor még épülő újpalotai lakótelepen szabadidő-központot hozzunk létre. Felmértük a családok igényeit, így kerültem kapcsolatba a városrészben élőkkel.

– Lapunk elősző számában beszámoltunk a harminc­éves Újpalotai Baráti Körről, amelynek alapításában önnek is oroszlánrész jutott. Most újabb közösségi programokkal rázza fel az itt élőket.

– A kerületi önkormányzat megbízásából két éve az általam vezetett Közösségfejlesztők Egyesülete kezdte el gondozni a Zsókavár utcai szociális városmegújító program III. ütemének közösségmozgósító elemeit, melyekkel a helyieket próbáljuk aktivitásra késztetni. A közösségi videózás és a Zsókavár Információs Iroda létrehozása mellett nagy jelentősége van a szomszédsági munkának is, melyet legutóbb a Zsókavár utca 32–38. számú szalagház lakóival szerveztük meg. A Szomszédsági programmal olyan folyamat indult el, amely az együtt élők öntevékenységének kibontakoztatását, az intézmények és szervezetek új szemléletű együttműködését támogatja.

– A kezdeményezésben mi jelentené önnek a sikert?

– Talán, ha újra ráismernének az öntevékenység esélyeire, s megszeretnék azt. Meggyőződésem, hogy sok-sok kis közösség segítheti a lakótelepen élőket abban, hogy ne veszítsék el önértékelésüket, önbizalmukat, igényességüket, érdeklődésüket szűkebb pátriájuk és a világ fejlődése iránt, valamint hogy ne váljanak a magány, a perifériára szorítottság, a közöny, az önpusztítás áldozataivá.
(Bővebb információk a www.zsokavar3.hu, valamint a Zsókavár3-Inspirál Facebook oldalán találhatók.)

 

A mi Pajtásunk
A Gyorskocsi utcában nyitotta meg az akkori Gyermekélelmezési Vállalat az első Pajtás Önkiszolgáló éttermét 1969 nyarán. A népszerűségnek köszönhetően hamarosan a fővárosban több helyen, így a Zsókavár utcában a Spirál házban is létesült ilyen önkiszolgáló étterem. A konyhán jól főztek és olcsón, épp ezért sokan elvitelre is vásároltak az ott készült ételekből. A személyzet barátságos hozzáállását, a Pajtás sajátságos hangulatát játékfilmen is megörökítették.
Most pedig, hogy a Spirál ház újra közösségi központtá válhat, a Pajtás étkezde is újfent életre kelhet. Az Inspirál Közösségfejlesztő Csoport a szociális városrehabilitáció kapcsán felhívást tett közzé, A mi Pajtásunk címmel az egykori közösségi étteremről történetek, emlékek gyűjtésére ösztönzik a lakókat, amelyeket a info@zsokavar3.hu e-mail címre várnak.

Comments are closed.