Kedvezőtlen statisztikák

Átlagos olvasási idő: < 1 perc
Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Hat éve tartanak szűrővizsgálatokat a Dr. Vass László Egészségügyi Intézményben, havi rendszerességgel számos területen vizsgálták a lakosság egészségügyi állapotát. Dr. Wallner Éva főorvos, a szűrőprogram koordinátora szerint a korábbi havi lebontású szűrővizsgálatok komoly logisztikát igényeltek a leterhelt orvosoktól és asszisztensektől, ezért idéntől a szűrőprogramról átfogóbb egészségügyi kampányra váltottak.

– Korábban semmiféle szűrési kritériumot nem állítottunk fel, gyakorlatilag a betegekre bíztuk, hogy részt vesznek-e a programunkon. Az volt a tapasztalatunk, hogy túlnyomórészt azok éltek ezzel a lehetőséggel, akik vizsgált betegekként már régóta a látókörünkben voltak. Emiatt sok szűrővizsgálat fölösleges volt, illetve a kerület egészségügyi állapotáról sem kaphattunk reális képet – mondta a szakember.
A kampány első állomása az áprilisi, májusi és júniusi időszak volt, amikor is EKG- és vérnyomás-, valamint angiológiai szűréseket végeztek. Ősszel pedig szeptembertől november végéig tartott az ingyenes bélszűrés, illetve a demencia- és csontritkulás-vizs­gálat a szakrendelőben.
– A kampányunk célja a korábbi megelőző tevékenység folytatása volt, különös tekintettel arra, hogy kerületünkben a magas vérnyomás és a cukorbetegség előfordulása a fővárosi átlaghoz viszonyítva mintegy 25 százalékkal magasabb. Nem jobb a helyzet a szívkoszorúér-betegségek, valamint az agyi érbetegségek és az ebből adódó szövődmények előfordulása terén sem. Ezek az átlagnál másfélszer gyakoribbak kerületünkben. Magasabb a daganatos betegségek és jóval magasabb az idült alsó légúti betegségek előfordulása is – vázolta dr. Wallner Éva.
A „Kampány az egészségesebb kerületért” célja a betegségek mielőbbi felismerése, lehetőleg még a tünetmentes stádiumban. Ekkor lehet hatékonyan gyógyítani ezeket, és így javulnának a fent említett rossz statisztikai adatok is.

Comments are closed.