Jubileumi ünnep szimfonikusokra hangszerelve

Átlagos olvasási idő: 2 perc

A kerületi ’56-os rendezvénysorozat fontos eseménye volt az október 23-i díjátadó ünnepség a Hubay Jenő zeneiskolában.

– Megismételhetetlen 1956 különleges és felfokozott hangulata – mondta László Tamás országgyűlési képviselő ünnepi beszédében.

A politikus kiemelte, hogy az önkormányzat a forradalom szellemének megőrzésére alapította 2013-ban az 1956. október 23. díjat, melyet azóta is minden esztendőben két, a kerülethez és a forradalomhoz kötődő embernek ítélnek oda. Az idei díjazottak Mészáros Ferenc kocsikísérő, illetve posztumusz díjazottként Matók József voltak, akik a kerületi ’56-os emlékműnek, a Lobogásnak kicsinyített mását kapták.

László Tamás és Mészáros Ferenc/Fotó: XV Média, Nagy Botond

László Tamás és Mészáros Ferenc/Fotó: XV Média, Nagy Botond

László Tamás és Matók József családtagja/Fotó: XV Média, Nagy Botond

László Tamás és Matók József családtagja/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Ezt követően Hajdu László polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették az ’56-os forradalom hatvanadik évfordulójára rendezett programsorozat létrejöttét. Az egyenként kiszólított segítők között volt többek között Sass Csaba, az XV Media ügyvezetője is.

A kerületi önkormányzat 21 éve 1995. október 23. óta adományoz díszpolgári címet azoknak, akik életútjukkal, pályafutásukkal, cselekedetükkel kiérdemelték a kerület elismerését, idén ketten kapták meg ezt a címet. A képviselő-testület döntése alapján az egyik díjazott Nagy Előd festőművész, a Bernecebaráti Művésztelep szervezője és házigazdája, több művésztelep alapító tagja, pestújhelyi lokálpatrióta művész, a másik pedig Vitai Attila tiszteletbeli kanonok, a Rákospalotai MÁV-telepi Plébánia korábbi plébánosa volt.

Nagy Előd/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Nagy Előd és Hajdu László/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Vitai Attila és Hajdu László/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Vitai Attila és Hajdu László/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az ünnepségen elhangzott, hogy Bácskai Endre, korábbi díszpolgár, az ’56-os Szövetség XV. Kerületi Tagszervezetének elnöke, az ’56-os forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett központi ünnepségen a Szikla-díjat veheti majd át. Az ’56-os Szövetség XV. Kerületi Szervezete is megemlékezett a forradalom hatvanadik évfordulójáról, és többek között Hajdu László polgármesternek is jubileumi elismeréseket adott át.

Az ünnepélyes díjátadást a MÁV Szimfonikus Zenekar ünnepi koncertje zárta.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

56logo

 

Comments are closed.