Jubileumi Roma Nap Rákospalotán

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Jubileumi Roma Napot rendeztek június 1-én a Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthonban, ahol már 25. éve fogadták az ország javítóintézeteinek és speciális gyermekotthonainak a növendékeit, hogy egy napot közösen tölthessenek el velük. A sorban azonban ez még csak a 23. Roma Nap volt, a nagy múltú rendezvénysorozatot ugyanis a pandémia idején nem lehetett megrendezni.

Az idei Roma Nap ismét alkalmat adott arra, hogy ezek a zárt intézmények egy nap erejéig egymás felé megnyíljanak. Érkeztek is csoportok az ország minden részéből, Aszódról, Kalocsáról, Nagykanizsáról, Zalaegerszegről, Esztergomból, hogy találkozhassanak a rákospalotai intézet növendékeivel.

Az egésznapos programsorozatot a XV. kerületi Balogh család nyitótánca vezette be. A pestújhelyi família négy tagja ezúttal is autentikus romatáncot adott elő. A rákospalotai leánynevelő növendékei pedig cigány mesékből összeállított műsort mutattak be, melyre hetekig készültek.

A délelőtti játékos forgatagot, majd a délutáni táncházat azonban egy rendhagyó esemény előzte meg.

A Budapesti Roma Művelődési Ház, a Romano Kher egy 2480 festményből, grafikából és szobrokból álló gyűjteménnyel rendelkezik – mondta Rézműves Melinda, a Romano Kher igazgatója. – Ez a gyűjtemény 95 művész alkotásaiból áll, akik között vannak neves képzőművészek és naiv festők is. Ebből hoztunk most el közel 30 alkotást, melyek egy hétig láthatóak lesznek a leánynevelő kápolnájában.

A Rákospalotai Javítóintézet és Központi Speciális Gyermekotthon 1998 óta minden évben megrendezi tradicionális programjaként a Roma Napot.

Célunk mindig egy olyan nap szervezése, amikor arról beszélhetünk, hogy a magukat roma származásúnak tartó neveltjeink, hogyan tudják vállalni cigányságukat, cigányságukból azt, amire büszkék lehetnek, illetve lehetnének. Számukra meg akarjuk mutatni azt is, hogy nekünk is fontos megismerni és megismertetni hagyományaikat. Az első alkalom 1998-ban egy nagyon komoly hagyományt teremtett, melynek hagyományos maradt a célja, a helyszíne, a forgatókönyve, mégis minden évben más a program – mondta dr. Hatvani Erzsébet, a Leánynevelő igazgató-helyettese.

Czuczu Tamás, a XV. kerületi Önkormányzat roma- és felzárkóztatási ügyekért felelős munkatársa elmondta, a kerület számára is fontos a Leánynevelőben zajló magas szintű szakmai munka.

Az itteni romanap kiemelkedő jelentőségű kulturális esemény a budapesti cigányság életében is. Olyan színvonalas esemény, melyre mindnyájan büszkék lehetünk. Ennek jó példája, hogy a rendezvény programjában több kerületi művész szokott szerepelni. Idén például a Balogh család mellett a szintén kerületi gyökerekkel rendelkező Varga Heléna divattervező zenekara is fellépett.

Az idei rákospalotai romanap egy remélhetőleg sikeres jövőbeli együttműködést is megalapozott a házigazda intézmény, a kerületi cigány nemzetiségi önkormányzat és a Romano Kher között.

 

 Fotó: Csokonai15

Comments are closed.