Jogok és kötelezettségek

 

20131125_gondnok_002

Ha a magántulajdon vagy a köztulajdon kérdése merül fel, akkor legtöbbször csak a jogaink és nem a kötelezettségeink jutnak az eszünkbe. A tél közeledtével többek között erről is beszélgettünk Végh Zoltánnéval, az egyik újpalotai társasház gondnokával.

–         Egy lakótelepi ház életében nincs nagy változás a nyári vagy a téli feladatok között. A lényeg, hogy a ház közös részeiben és az épület körül rend legyen. A szerepek régóta tisztázódtak, van egy közös képviselő, aki a ház vagyonával gazdálkodik, a gondnok a napi feladatokat látja el, és a takarító a tisztaságért felel. A lakóknak gyakorlatilag nincs is komolyabb kötelezettségük.

Végh Zoltánné szerint ahhoz, hogy a társasházon belül és annak környezetében rend és tisztaság legyen, egy-egy nagyobb havazás idején a takarítónak naponta többször is el kell takarítania a ház körül a havat, és rendbe kell raknia a lépcsőházakat. Ha nincs így, akkor a lakók rögtön és jogosan reklamálnak.

Nagy a különbség tehát a családi házas és a lakótelepi életforma között. Az előbbinél minden, ami az ingatlannal kapcsolatos feladat a tulajdonosra hárul, így a ház előtti járdaszakaszt is rendben kell tartania télen-nyáron. A társasházak esetében a különböző feladatok elvégzésére szerződést köt a közösség.

A járdán bekövetkezett balesetért azonban az ingatlan tulajdonosát is felelőségre vonhatják, és kártérítési kötelezettsége felmerül, ha a balesetet az ő mulasztása okozta.

Riersch Tamás

Comments are closed.