Jelentkezhetnek a parlagfű-allergia tünetei – szeptemberre várható a csúcs

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Még nem kezdődött el a parlagfű tömeges virágzása, de a pollenszórás július utolsó napjaiban a fővárosban és térségében is már elérheti az allergiás tüneteket okozó szintet – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Az idei allergiás időszak várhatóan gyengébb lesz a szokásosnál. Augusztus elejétől a pollenkoncentráció lassú emelkedésére lehet számítani, de a hónap közepére országszerte tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján szeptember első felében várható.

Idén a parlagfű virágzása a korábbi évekhez képest később kezdődik. Jelenleg a parlagfűállomány az ország nagy részén fejletlen, kevesebb a növény és a virágzat, a tövek is alacsonyabbak. A májusi, szokatlanul hűvös időjárás feltehetően késleltette a parlagfű csírázását, később pedig a szárazság korlátozta a tövek növekedését. Az allergiás tünetekre a mérsékeltebb pollenterhelés ellenére is számítani kell, ezért javasolják: a parlagfűre érzékenyek mielőbb keressék fel kezelőorvosukat, és kezdjék meg a gyógyszeres kezelést.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképes előrejelzése segítségével bárki naponta tájékozódhat az aktuális helyzetről. A PPRR közvetlenül elérhető a polleninfo.oki.hu weboldalon.  Idén online pollennaptár is segíti az időbeni felkészülést. A pollennaptár a https://efop180.antsz.hu/polleninformaciok.html webcímen érhető el.

Comments are closed.