Itt a parlagfűszezon

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A parlagfű pollenszezonja idén is várhatóan július utolsó hetében, augusztus elején indul. A betegeknek már most érdemes konzultálni kezelőorvosukkal a szezont megelőző gyógyszerszedést illetően, hogy felkészítsék szervezetüket a várható allergén hatás mérséklésére. Ráadásul az eddig lehullott sok csapadék kedvezett a gyomnövények fejlődésének, így a tavalyinál erősebb pollenterhelésre kell számítani. Ezt az előrejelzést ugyanakkor a nyár hátralévő résznek időjárása még bármely irányban megváltoztathatja – olvasható a www.antsz.hu oldalon.

parlagfű, illusztráció

parlagfű, illusztráció

Még nem késő a parlagfű kaszálása, különös tekintettel arra, hogy az önkormányzat július 1-jétől ellenőrzi a törvényben előírt parlagfű-irtási kötelezettség betartását. A nem kezelt területeken hatósági eljárást a jegyző indíthat, a bírság 15 ezertől 5 millió forintig terjed.

Azok, akik parlagfűvel fertőzött területet észlelnek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján, pbr.nebih.gov.hu oldalon  tehetnek bejelentést, amely az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jut el.

Comments are closed.