Itt az ideje megismerni a szomszédainkat!

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Üdvözlet Rákospalotáról – Palota földjén címmel nyílt pénteken este kiállítás a Polgár Centrum Újpest Galériájában. A számos rákospalotai és újpesti helytörténeti relikviát tartalmazó közös kiállítás ünnepi megnyitóján Belán Beatrix, az Újpesti Kulturális Központ ügyvezetője és Beke Károly, a Csokonai Nonprofit Kft. ügyvezetője mondott köszöntőt. „Bízom benne, hogy Újpestről és a XV. kerületből is sok látogatónk lesz” – mondta Belán Beatrix, és külön köszöntötte a megnyitón résztvevő Cserdiné Németh Angéla XV. kerületi polgármestert.

Beke Károly is azt hangsúlyozta, hogy a járvány idején rá lehetett döbbennünk arra, hogy mennyire nem ismerjük azokat, akik mellettünk laknak. Viszont megtanulhattuk, hogy együtt kell működnünk a szomszédainkkal.

„A közös múlt bemutatásának örülök, azért is, mert a Rákospalotai Múzeum éppen szünetet tart, ám a régi fényképek, újságok és relikviák az együttműködésnek köszönhetően most mégis láthatók. Azt kívánom, hogy Újpest és a XV. kerület sokáig tudjon még együtt dolgozni.”

A kiállítást Népessy Noémi, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója nyitotta meg, aki a helytörténet és a lokális közösségek bemutatásának fontosságára hívta fel a figyelmet. „A települések beolvadtak ugyan 1950-ben a főváros közigazgatási vérkeringésébe” – mondta.

„De hosszú évek alatt Rákospalota megőrizte karizmatikus, a palóc örökségből merítő hagyományokon és közösségi összetartozáson alapuló karakterét. Akárcsak a fiatalabb Újpest, amely ugyan markánsan más arcot mutat, de robusztus, hangsúlyos ipari építészeti elemekkel tűzdelt esztétikájában megannyi kincs rejlik. Két önálló entitás, de történetük összefonódik.

A történeti folytonosságot a két kerület ma is álló utcái, intézményei mellett az itt élő közösség tagjai teremtik meg, akiknek alapvető feladatuk a generációról generációra szálló hagyományok és az örökség megőrzése, továbbadása. Ez az örökség kerül most terítékre a XV. kerületi helytörténeti gyűjtemény munkájának eredményeként, az újpesti hagyaték kiegészíti a képet. A térképeken meg tudjuk tekinteni, hogyan fonódik össze a két, egymástól vasútvonallal fizikálisan is elválasztott terület. A korabeli dokumentumok és a rákospalotai viselet még közelebb hoznak bennünket a palotai és az újpesti örökséghez. Érdemes megjegyezni, hogy több olyan folyóirat is működött egykor a térségben, amely kötődött mindkét területhez. Itt most a látogatók ezek segítségével is bepillanthatnak a múlt század húszas-harmincas éveinek történéseibe. Ez a vállalkozás nem csak Rákospalota 1923-as várossá emelésének centenáriumáról szól. Budapest születésének 150. évfordulóját is ünnepeljük. Ha további négyzetméterek állnának rendelkezésre, még több ismeretanyagot tudnának a kulturális intézményvezetők megosztani” – mondta.

A kiállítás április 1-jéig látható, kedd és péntek között 10-től 18 óráig, a többi napokon a ház programjához kell igazodni.

KÉPEK: Csokonai Nonprofit Kft.

Comments are closed.