Influenza ellen: oltás

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Bármennyire is másképpen halljuk, olvassuk, az influenzát megelőzni nem lehet – szögezi le már beszélgetésünk elején dr. Rurik Imre egyetemi tanár, tanszékvezető, háziorvos. Tudományosan ugyanis nem bizonyított, hogy a természetes gyógymódok, azaz például a méz, a fokhagyma vagy a gyömbér fogyasztásával elkerülhető a betegség – teszi hozzá a szakember.
A szervezet állóképességét, immunválaszának hatásosságát alapvetően többek között a fizikai kondíció, erőállapot, a krónikus betegségek hiánya, valamint korábbi, ettől a vírustól való fertőzés befolyásolja Ez utóbbi ugyanakkor gyakorlatilag nincs, hiszen az influenzát okozó kórokozó vírusok gyakran mutálódnak.
Tehát az influenza ellen jelenleg az egyetlen bizonyított és hatékony védekezési mód a védőoltás, amelyet kérésre a háziorvos minden 60 évesnél idősebb ember számára ingyen bead. Ennél fiatalabbakat is olthat térítésmentesen az orvos, ha valamilyen komoly megbetegedésben (szív-, cukor- vagy daganatos betegségben) szenved. A fel nem sorolt körökbe tartozók térítés ellenében juthatnak a vakcinához, amelynek receptjét a háziorvos írja fel.

Oltás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Oltás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Ha pedig már megvan a baj, figyeljünk arra, hogy köhögni és tüsszenteni csak zsebkendőbe szabad. Viseljünk arcmaszkot, rendszeresen mossunk kezet, és maradjunk otthon, hogy ne fertőzzünk tovább senkit. Enyhébb lefolyású influenza esetén nem feltétlenül kell orvoshoz menni, elég, ha a doktortól telefonon tanácsot kérünk, a betegséget pedig otthon kezeljük.

Comments are closed.