Időcsavar

A téli időszámítás idén október 26-án vasárnap kezdődik, így az európai gyakorlatnak megfelelően hajnali 3 órakor 2 órára kell átállítani az órákat. Azonban igencsak megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatosan, hogy szükséges-e az óraátállítás.

Óraátállítás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Óraátállítás/Fotó: XV Média, Nagy Botond

 

A nyári és téli időszámítás bevezetését először 1784-ben Benjamin Franklin vetette fel, ennek ellenére csak 1916-tól vezették be először Amerikában, majd folyamatosan egyre több nemzet vette át ezt a takarékossági szokást.
Az óraátállítás elsőrendű szempontja tehát a spórolás volt, hiszen a számítások azt bizonyítják, hogy ezzel a módszerrel komoly energiamegtakarítás érhető el. Magyarországon először 1954 és 1957 között tekergettük az óramutatókat, majd 1980-ban ismét. Az ellenzők legfontosabb indoka, a lehetséges megszüntetés mellett, hogy az átállás megviseli a szervezetet és ártalmas az egészségre. A kutatások igazolják ezt a feltételezést, azonban úgy tűnik, hogy a másik oldal súlya többet nyom a latba. Várhatóan az egyre drágább energia-előállítás miatt egy darabig még csavargathatjuk a mutatókat. Részletek a http://oszi-oraatallitas.infobomba.hu oldalon.

Comments are closed.