Humorral a politikai traumák ellen

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A re-Akció finisszázsa

Családias hangulatban búcsúztatták el a re-Akció kiállítást a Csokonai Rendezvényházban. A tárlat közreműködő alkotóit Beke Károly, az intézmény vezetője kérdezte inspirációkról és a humor politikai szerepéről.

Beke először a kiállítás vizuális arculatának felelősét, egyszersmind ötletgazdáját, Nemes Takách Katát szólaltatta meg. A koncepció születéséről elmondta: először csak egy haveri poén volt a fideszes politikai kommunikációt parodizáló adventi naptár ötlete. Amikor azonban a Covid alatti karanténunalomban elkészített és letölthetővé tett egy Operatív Törzs-színezőt, látva a hirtelen támadt érdeklődést, felmerült benne az ötlet: akár egy kiállítás formájában is meg lehetne mutatni, hogyan reagál a kortárs design a politikai valóságunkra.

A Kozmosz zenekar képviseletében jelenlévő Pál Zsombort Beke arról kérdezte, hogy alakul ki az emberben a kritikai attitűd. Erre a zenekar frontembere sommás választ adott: „rendesen neveltek”. Mint később elmondta: a zenekar legerősebb közéleti reflexiójának a kiállításon is szereplő Okosak földje a foglalata, ami anno tízezres megtekintéseket generált.

A Narancshullás – mint neve is mutatja: közéleti tematikával rendelkező – társasjáték megálmodója, Nagy Tibor arról beszélt, hogy nála a „humorral lépni túl a traumán” elv volt az, ami alkotásra ösztökélte.

Mindhármukban megfogalmazódott kérdés, hogy a humor nem fogja-e ki a szelet a politikai cselekvés vitorlájából. A fellépők arra a konszenzusra jutottak, hogy a (ki)nevetés egyéni szinten képes időleges megoldást nyújtani, de a valódi változásra csak kollektív fellépéssel van esély.

Mint Beke Károly zárásként elmondta: a kiállítás valószínűleg nem szűnik meg, csak új helyszínre költözik, így azoknak sem kell aggódni, akik most lemaradtak róla.

Comments are closed.