Hogyan kerüljük el az esést?

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Leghidegebb évszakunk hóval, jéggel, faggyal jár, amely az idősek számára különösen veszélyes lehet. Egy bizonyos életkor után a betegségek, a gyógyszerek vagy egyszerűen az évek számának következtében romlik az egyensúlyérzék. Az idősek emiatt könnyebben elesnek, a kedvezőtlen időjárási körülmények pedig tovább fokozzák az elcsúszások veszélyét.

esés

– Az eséssel járó súlyos következményeket, zúzódásokat, csonttöréseket alapvetően csak úgy lehet elkerülni, ha az ember nem esik el – tudtuk meg László András karateedzőtől. Ahhoz ugyanis, hogy valaki „jól” essen el, azt csak hosszú-hosszú gyakorlás után érheti el. Nincsenek gyorsan, könnyen elsajátítható praktikák, trükkök, amelyek megoldanák ezt a problémát.
A hangsúlyt tehát a prevencióra kell helyeznünk. Az elcsúszás elkerülése érdekében különösen óvatosan kell havat lapátolni a lépcsőn és a járdán. Séta közben a jeges, havas járdákat célszerű elkerülni, helyettük a már letakarított, száraz felületet kell keresni. Az idősek válasszanak biztonságos, bokát jól tartó, jó talpkiképzésű lábbelit, esetleg húzzanak a cipőjükre régi rossz zoknit csúszásgátlónak, s persze ilyenkor jó szolgálatot tehet a csúszásgátló talppal készült csizma.
– A botot használók figyeljenek a bot végén található gumi rendszeres cseréjére. Beszerezhető esetleg a bot végére illeszthető tüske is, amely segíti a stabilitást. A téli hónapokban különösen ügyelni kell a megfelelő táplálkozásra, a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek fogyasztására, s a csontok épségéért felelős D-vitamin pótlására – hívja fel a figyelmet dr. Rurik Imre háziorvos.

Comments are closed.