Helytállás katasztrófa idején

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság április 15-én az Óbudai-szigeten rendezte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyt. A megmérettetésen mind a 23 kerület képviseltette magát. Negyven csapat állt rajthoz, csapatonként négy diákkal.

Katasztrófavédelmi verseny, illusztráció/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Katasztrófavédelmi verseny, illusztráció/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Erős szélben, de napsütésben versenghetett a 21 általános iskolás és 19 középiskolás csapat a legjobbnak járó serlegért. Öt állomást kellett teljesíteni, amelyeknél gyakorlati és elméleti feladatokat kellett megoldaniuk a versenyzőknek. Többek között puttonyfecskendővel lőttek célba, nyúlgátat építettek, valamint bemutatták a stabil oldalfekvés, az újraélesztés és a kötözés szakszerű módjait.

Az eredményhirdetést megelőzően dr. Tóth Ferenc dandártábornok, a rendezvény fővédnöke beszédében köszönetet mondott a szervezőknek a pontos szervezésért, a diákoknak és tanáraiknak pedig a lelkiismeretes felkészülésért. Emlékeztetett arra, hogy bár Magyarországon nem fordulnak elő gyakran katasztrófák, de amint a tavalyi árvíz is megmutatta, akár napok alatt is kialakulhat olyan helyzet az országban, hogy a hivatásos erők mellett szükséges a felkészült önkéntesek munkája is. Ezt a felkészülést azonban korán el kell kezdeni, és az a tudás, amelyet az ember általános- vagy középiskolában megszerez, végigkíséri egész életében.

Kerületünket a László Gyula Általános Iskola és Gimnázium csapata képviselte a budapesti döntőn. Az általános iskolások nem szereztek dobogós helyet, viszont a gimnáziumi csapat III. helyezést ért el a középiskolások versenyében, így – sajnos – nem jutott tovább az országos döntőbe.

Comments are closed.