Helyére került a Biciklista

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Dréher János festőművész régi álma teljesült azzal, hogy elkészült a Biciklista címet viselő köztéri alkotása. Ez fontos volt a számára, mert gyakorló kerékpárosként régóta dédelgette magában a kerékpáros szobor tervét. Még az előző ciklusban az ő Fő téri szökőkútterve nyerte a pályázatot, de végül nem őt bízta meg az önkormányzat az alkotás elkészítésével, ám ígéretet kapott arra, hogy megalkothat majd egy köztéri szobrot.

Biciklis szobor átadója/Fotó: XV Média, Vargosz

Biciklis szobor átadója/Fotó: XV Média, Vargosz

–         Izgalmas vállalkozás volt, mert festőként nem szoktam szobrokat készíteni – mondta a művész a június 4-i szoboravatón. – Sokat kerékpározom a kerületben és a szobornak helyet adó közterületet mindig is biciklis centrumnak képzeltem el.

A szobrot eredetileg is Újpalota egyik köztérre tervezték, és mivel hamarosan elkezdődik az Ifjúsági Közösségi Tér (Száraznád utca 5.) felújítása, kialakítása, így adta magát, hogy a „fiatalos” Biciklistát az intézmény közelében helyezzék el.

–         Ez a szobor formabontó alkotás, amely illeszkedni fog az Ifjúsági Közösségi Térhez – mondta László Tamás polgármester az avatáson. – A tervek szerint az épület a lakótelepi fiatalok találkahelye lesz, amelyhez jól passzol ez az alkotás.

Dréher János szobra eredetileg egy rozsdás kerékpár lett volna, ám a művész változtatott a tervén és lefestette az alkotást. A piros-kék színekben pompázó szobor már az avatást követő pillanatokban vonzotta az érdeklődőket.

Comments are closed.