Használjon VÉSZ-t a vészhelyzetben!

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Bizonyított az alkalmazás, egy nap alatt több mint tízezer ember töltötte le az ingyenes aplikációt

Okostelefonokra és táblagépekre készített, országosan bárki által ingyenesen elérhető alkalmazást a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A 21. század elvárásainak megfelelő veszélyhelyzeti tájékoztató rendszer a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesülettel és a Microsoft Magyarország Kft.-vel közös fejlesztés révén valósult meg – írja a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

VÉSZ-használat

VÉSZ-használat

Az elmúlt időszakok veszélyhelyzetei – márciusi hóhelyzet, júniusi árvíz – egy hatékony megoldás kidolgozását tették szükségessé a lakosság azonnali, naprakész, célzott tájékoztatására. Ennek érdekében a főigazgatóság az elmúlt hónapok során mobil eszközökre optimalizált alkalmazást fejlesztett ki stratégiai partnereivel. A rendszer segítségével az okostelefonnal rendelkezők azonnal tájékozódhatnak a lakóhelyük, az úti céljuk által érintett területek, figyelt útvonalak, Budapest, vagy akár az egész ország aktuális helyzetéről, a kiadott figyelmeztető és riasztási jelzésekről.

Az alkalmazást letöltő felhasználó beállíthatja magának, hogy Magyarország mely területéről kér azonnali értesítést mobil eszközére, így kérhető, hogy például fővárosi információk érkezzenek meg az eszközre. Ugyanakkor arra is lehetőség van, hogy a felhasználó kijelölheti az értesítési zónát, egy-egy megyét, a nagyobb hazai tavak környékét, vagy akár az egész országot is. A rendszer arra is képes, hogy a mobil eszköz GPS berendezésének segítségével figyelje a felhasználó aktuális helyzetét, és ehhez viszonyítva küldi az adott területre érvényes értesítéseket az okos készülékre. Az applikáció úgy is beállítható, hogy adott esetben csak az előre tervezett útszakaszokkal kapcsolatos információkról értesítse a felhasználót (például egy megtervezett utazás során) és képes mindezt térképes felületen is megjeleníteni. Az applikáció tehát személyre szabható, a felhasználó dönti el, milyen típusú és milyen földrajzi területre vonatkozó jelzést kíván fogadni. Az elmúlt hetekben naponta átlagosan húsz-harminc jelzést küldött a rendszer, ezek között a megyékre lebontott meteorológiai értesítések éppúgy megtalálhatóak voltak, mint a tűzoltói beavatkozások, tűzesetek, műszaki mentések, illetve a közlekedési információk. Az üzenetek többsége javaslatot is tartalmazott: vagy azt, hogy az úton lévők kerüljék el az adott helyszínt, vagy vezetéstechnikai tanácsot adott, illetve felhívta a figyelmet a várható útviszonyokra. A rendszer három fokozatú értesítést tud küldeni, a felhasználó tetszés szerint kiválaszthatja, hogy csak a riasztásokról, a figyelmeztetésekről, vagy pedig mindenről, így a tájékoztatásokról is kér-e értesítést. A három értesítési fokozat különböző színekkel jelenik meg a rendszerben. Az  ingyenesen letölthető alkalmazás Android, iOS, Windows Phone és Windows 8.x operációs rendszerekre egyaránt elérhető, teljesen díjmentesen.

Az alkalmazás adatbázisa egy kívülről hozzáférhetetlen, szigorúan védett felület. Alapesetben minden értesítés három napig él a rendszerben, de az adatok érvényességi ideje tetszés szerint változtatható. Ez azt jelenti, hogy az érintett területre kiadott értesítés, annak kiadásától számított hetvenkét órán belül egy alkalommal valamely, a területen lévő, vagy területre belépő eszközre megérkezik.

Comments are closed.