Hajlék nélkül szeretetben

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Országszerte több ezer lehet azok száma, akik fedél nélkül töltik majd az ünnepeket. Nekik a karácsony mást jelent, mint a családban, saját otthonban élőknek. A szeretet ünnepe sok esetben a hideg utcán, kapualjakban olyan mély sebeket tép fel, mely még nehezebbé teszi az amúgy sem könnyű hétköznapokat. Ilyentájt a kerületi nappali melegedő is megtelik. Győri Anna szociális munkástól arról tájékozódtunk, hogyan fogadják be a hajléktalan sorstársainkat városrészünkben.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– Hogyan támogatja a kerületi Nappali Melegedő és Utcai Gondozó Szolgálat a rászorultakat?
– Intézményünkben egész évben lehetőségük van a hajlék nélküli embertársainknak a tisztálkodásra, mosásra. Ezenkívül teljes körű szociális ügyintézés, álláskeresés és ruhaosztás segíti a hozzánk betérőket. Mindemellett klubok, szabadidős programok szervezése, lebonyolítása teszi elviselhetőbbé a rászorulók életét. A Nappali Melegedő hajléktalan személyek számára téli időszakban étkezési lehetőséget is biztosít, valamint hétvégén és ünnepnapokon is nyitva áll az igénybe vevők előtt. Az utcai szociális munkások rendszeresen kapcsolatot tartanak a kerületben utcán élőkkel. Az utcai ellátás keretében takarót, konzervet, gyertyát, ruhát, teát osztanak munkatársaink, valamint segítséget nyújtanak a szálláskeresésben, egészségügyi problémák, iratpótlás és egyéb szociális ügyek esetén.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– Kik vehetik igénybe a szolgáltatást?
– A melegedőt olyan 18. életévüket betöltött hajléktalan emberek vehetik igénybe, akik életvitelszerűen a XV. kerületben töltik éjszakáikat és rendelkeznek fél évnél nem régebbi tüdőszűrőlelettel.
– Mivel készültek karácsonyra?
– Karácsonyi készülődés jegyében december 21-én kézműves foglalkozást és csomagosztást tartottunk a hozzánk járó XV. kerületi ügyfelek számára, december 24–25–26-án pedig meleg étellel kedveskedtünk.

Comments are closed.