Hadtörténeti park a laktanyánál

Régóta tervezi a Magyar Honvédség, hogy a fővárosban I. világháborús Haditechnikai Parkot alakít ki, ugyanis ilyen típusú kiállítóhelyek csak vidéken látogathatók. Ideális helyszínnek a kerületi Irinyi János laktanya és az M3-as autópálya közötti terület tűnt, és ezt a döntést az önkormányzat is támogatta.

Pintér Gábor önkormányzati képviselő (kép bal szélén), László Tamás polgármester (középen),  Rakonczay Péter őrnagy (kép jobb szélén)/Fotó: XV Média, Vargosz

Pintér Gábor önkormányzati képviselő (kép bal szélén), László Tamás polgármester (középen), Rakonczay Péter őrnagy (kép jobb szélén)/Fotó: XV Média, Vargosz

László Tamás polgármester szerint szükség van arra, hogy a múltnak, így az I. világháborúnak emléket állítsanak, mert abból az utódok sokat tanulhatnak. Rakonczay Péter őrnagy, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti és Múzeumi Törzsosztályának vezetője a szeptember 18-i területbejáráson elmondta, többlépcsős beruházást terveznek. A kijelölt területet az egyik honvédségi egység már megtisztította és elegyengette. Ezt hamarosan kerítéssel veszik körbe, és elkezdik a haditechnikai eszközök (harckocsik, tüzérségi és hadtápeszközök) telepítését.

A következő lépés egy I. világháborús árokrendszer kialakítása lesz, legvégül pedig konferencia- és oktatóközpontot is létrehoznak. A terület a laktanya és a Rákospalotai köztemetőt elválasztó Zala György utcán keresztül közelíthető meg, amelynek folytatását az önkormányzat tavasszal leaszfaltoztatta. Az így létrehozott új út az M3-as túloldalán levő Rákosmező utca folytatása.

Comments are closed.