A háborús drámák ideje lejárt?

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A Könyvtolvaj Markus Zusak ausztrál író elsősorban fiataloknak szóló, igen népszerű könyvének filmadaptációja. A történet a náci Németországban játszódik. Főhőse, a kezdetben nem egész tizenkét éves, olvasni nem tudó Lie­sel (Sophie Nélisse), miután elveszíti szüleit és öccsét, nevelőszülőkhöz kerül egy német kisvárosban. Minden tulajdona egy fénykép az öccséről és egy könyv, amelyet a testvére temetésén talált.

Könyvtolvaj

Könyvtolvaj

Az új családba való beilleszkedés nem megy könnyen, de hamarosan igaz barátra akad nevelőapja, a melegszívű Hans (Geoffrey Rush) személyében, aki megtanítja olvasni. Kis idő elteltével, már a könyvekben talál vigaszt, és általuk igyekszik megismerni és megérteni a holocaust idején történteket.
A Führer születésnapja alkalmából rendezett látványos könyvégetési ceremónia alatt egyre nyilvánvalóbbá válik Liesel számára, hogy családja elvesztése nem csak egy „véletlen baleset” volt. Hiába minden propaganda, Liesel és barátja Rudy (Nico Liersch) egyre erőteljesebben ítéli el mindazt, ami körülöttük történik.
A Brian Percival által rendezett film, amennyire lehet, optimistán mesél egy különösen vészterhes történelmi időszakról. A gyerekek szemszögéből mutatja be az eseményeket, de a legszörnyűbb borzalmakat inkább csak sejtjük, mint látjuk a vásznon.
A film nem korhű dokumentum tehát, sokkal inkább kedves történet arról, hogyan őrizheti meg az ember a saját emberségét és belső világát akkor, amikor a külvilág teljességgel élhetetlenné válik.

Comments are closed.