Ma ismét felzúgnak a szirénák

Szeptember elsején tartották a budapesti lakossági riasztó-tájékoztató rendszer (MoLaRi) első sziréna­próbáját. A szirénákat minden hónap első hétfőjén tesztelik, de októberben, novemberben és decemberben csak csökkentett üzemidejű, úgynevezett morgató próbát tartanak 11 órakor – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI).

Sziréna/Fotó: XV Média, Vargosz

Sziréna/Fotó: XV Média, Vargosz

Budapesten három veszélyes üzem – Chinoin Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt., Richter Gedeon Nyrt., Egis Gyógyszergyár Zrt. – környezetében 52 monito­ring és 317 riasztó-tájékoztató végpontot telepítettek, a ­riasztható lakosok száma megközelíti a százkilencvenezret. A riasztókat a IV., a IX., a X., a XIII., a XIV., a XV., a XVI. és a XIX. kerületben helyezték el.
Az FKI hangsúlyozta: valós veszélyhelyzetben a szirénarendszeren sugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem, ez próba” kifejezés.
A katasztrófavédelem vegy­védelmi riasztórendszere abban az esetben riasztja a lakosságot, ha az ipari üzemből veszélyes anyag kerül a levegőbe. A meteorológiai, vegyi monitoring és lakossági riasztórendszer a riasztáson és a lakosság tájékoztatásán túl a veszélyes anyag terjedéséről is szolgáltat információkat.
Mindemellett szeptemberben és októberben a kerületben található légoltalmi szirénák felülvizsgálatára is sor kerül a katasztrófavédelem és az ELMŰ szakembereinek közreműködésével.

Comments are closed.