A gyógyító Dorka kutya

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Ha Dorka kutya bent van velem az iskolában, sokkal nyugodtabbak a gyerekek – mondta Törő Krisztina, a Kontyfa Iskola alsó tagozatos pedagógusa. A négyéves leonbergi persze nem jár iskolába, őt csak ritkán viszi magával a munkába a gazdija. Egy nagy testű kutya nem is iskolába való, ám Dorka kivétel. Ő ugyanis nem mindennapi négylábú, terápiás kutya, akit kórházakba, hospice házakba visz a gazdája, hogy örömöt és ezzel gyógyulást vigyen a beteg gyerekeknek.

Dorka kutya/Fotó: XV Média, Vargosz

Dorka kutya/Fotó: XV Média, Vargosz

– A történet úgy kezdődött, hogy a lányom betegen született – mesélte az újpalotai pedagógus, aki óvodáskora óta a Kontyfához kötődik. – Heteket töltöttünk kórházakban, és mindig hálás voltam, ha valaki próbált örömöt szerezni a lányomnak.
Kriszta néni lánya később orvosi javaslatra kutyát is kapott. Marci, az előző leonbergi annyi örömöt hozott a családba, hogy az a pedagógust is megváltoztatta. Marci halála és a gyermekek felcseperedése után egy újabb leon­bergit vett. Az új négylábú barátot tenyésztője is szeretetre nevelte, és az újpalotai pedagógus is mindenre megtanította, amelyet egy terápiás kutyának tudnia kell.
– Dorka a légynek sem tudna ártani, ellenben a jelenléte, a gondoskodó figyelme révén hihetetlen hatást tud elérni. Még a legbetegebb gyerek arcára is képes mosolyt varázsolni – mondta Törő Krisztina.
Február elején Dorka csak a kedvünkért jött be a Kontyfa iskolában, ahol több száz diáknak szerzett örömöt. A leonbergi mellett senki sem tudott úgy elmenni, hogy ne próbálta volna megsimogatni.

Comments are closed.