Gyermekek kertje – pályázat

Pályázat gyerekeknek

Pályázat gyerekeknek

A 2013-ban alakult újpalotai In-Spirál Közösségfejlesztő Csoport képzőművészeti pályázatot hirdet óvodásoknak és általános iskolás korú gyerekeknek „Gyermekek kertje” címmel, egyéni és csoportos kategóriában, három választható témakörben.

A képzőművészeti pályázat célja sokrétű és összetett:

Feltárni és bemutatni hogyan látják a gyermekek szomszédságuk lakókörnyezetét, amelyet a képzőművészet eszköztárával, lehetőségeivel, technikáival megjeleníthetnek.

Kreatív ötleteik megvalósításával megváltoztathatják, szépíthetik közvetlen környezetüket.

Az In-Spirál Közösségfejlesztő Csoport a képzőművészeti pályázat kiírásával és az ehhez kötődő közösségi programok szervezésével (tavaszi közös kiskertépítéssel, kézműves foglalkozásokkal, „szomszédsági kert-találkozók” rendezésével) szeretné segíteni környezetünk szépítését, szomszédsági közösségek kialakulását, építését.

Választható témakörök:

1. „Kis kertet kerítünk…”

Ebben a témakörben a gyerekek megtervezhetik saját óvodai, iskolai közös kertjüket vagy lakóházaik előtti kiskerteket. Milyen növényeket ültetnének szívesen? Milyen tárgyakat, kiegészítőket helyeznének el ezekben a kis kertekben? Varázskertet is rajzolhatnak és festhetnek csodás növényekkel, különleges tárgyakkal, szobrokkal, egyedi alkotásokkal.

2. „Gyermekek kertje Újpalotán” (Lépcsőházak körüli gyermek-kertek)

Az újpalotai lakótelepen a panel épületek bejáratainál kisebb zöld területek találhatóak, amelyek közül többet az adott házban lakó idős emberek gondoznak. Virágokat, különböző növényeket ültetnek és gyakran kedves tárgyakat, terrakotta edényeket is elhelyeznek ezekben a kis kertekben.

Ezekben a szomszédságokban azonban több „bejárati kiskert” parlagon maradt – ezek gondozására, ápolására szeretnénk bevonni az itt élő gyerekeket. A gyerekek segítésére (a szülőkön, nagyszülőkön kívül) azokat a tapasztalt kert-művelő időseket szeretnénk megkérni, akik lakókörnyezetükben kiskerteket gondoznak önként és folyamatosan. Ilyen előkertekről várjuk a gyerekek ötleteit – terveit, rajzait, festményeit.

3. „Szobor, játék, alkotás a kertünkben”

Ebben a témakörben azokat a gyermekalkotásokat várjuk, amelyek különleges kiegészítői és részei lehetnek az óvodai, iskolai vagy lakóépület előtti kiskerteknek. Mobil (kinetikus) szobrokat, kisplasztikákat, különleges szerkezeteket is várunk a pályázatra. A gyerekek kreatív ötleteiket megtervezhetik papíron, de a különböző kézműves/képzőművészeti anyagokból is megvalósíthatják ezeket (pld.: fa, fém, agyag, termések, textil, újrahasznosítható anyagok, kevert technikák, stb.).

A gyerekek egyénileg és csoportosan is elkészíthetik alkotásaikat. Egy-egy alkotó csoport létszáma maximum 5 fő lehet.

Egy-egy pályázó illetve csoport egy vagy több választott témakörben, témakörönként egy-egy alkotással pályázhat.

Korcsoportok:

I. korcsoport: óvodás korúak II. korcsoport: 1-2. osztályosok

III. korcsoport: 3-4. osztályosok

IV. korcsoport: 5-6. osztályosok (általános iskolai és gimnáziumi osztályok szerint egyaránt)

V. korcsoport: 7-8. osztályosok (általános iskolai és gimnáziumi osztályok szerint egyaránt)

Technika: szabadon választott (ceruza, toll, szén, pasztell, diópác), bármilyen tervező grafikai technika vagy sokszorosító grafikai eljárás (linó, karc, szitanyomat, stb.), festészeti technikák (akvarell, tempera, akrill), kollázs, montázs, kisplasztika, makett, stb.

Az alkotások mérete:

– síkmunkáknál (grafikák, színes alkotások): maximum 50x70cm;

– maketteknél, kisplasztikáknál: maximum 50x70x50cm.

A pályaművek beadásának módja:

Személyesen – az Újpalotai Közösségi Ház információjában (1157 Budapest, Zsókavár utca 15.; Tel.: (1) 410-08-36)  hétköznapokon: 10-19 óráig.

Kérjük, minden alkotás hátoldalára írják rá: Tanuló/tanulók neve, életkora, korcsoportja (osztály), választott témakör, óvoda/iskola neve, felkészítő tanár vagy szülő elérhetősége (telefon, e-mail cím.)

Beérkezési határidő meghosszabbítva: 2014. március 28., péntek, 19 óra

A pályázat értékelése:

A képzőművészeti alkotásokat szakmai zsűri értékeli. A pályaművekből a legkiválóbb egyéni és csoportos pályázókat díjazzuk. A beadott gyermekalkotásokból 2014 tavaszán kiállítás-sorozatot rendezünk több helyszínen, Újpalotán, a XV. kerületben. A pályázattal kapcsolatos információk és közösségi programok pontos időpontjai a zsokavar3-inspiral facebook oldalon és a www.zsokavar3.hu honlapon olvasható.

A díjazottakat emléklappal, különböző szakmai és helytörténeti kiadványokkal, ajándékokkal jutalmazzuk.

A pályázat beadásával kapcsolatos további információ:

Nevezési és részvételi díj nincs. A pályázati kiírás megtalálható az Újpalotai Szabadidő Központ honlapján, www.ujpalotainfo.hu és a www.zsokava3.hu honlapon is.

A téma feldolgozásához szeretettel ajánljuk a CSMK Dokumentumtár és Információs Központban megtalálható albumokat, szakkönyveket és képes kiadványokat (1153 Budapest, Bocskai utca 70-78. fsz. Tel.: (1) 271-08-53, e-mail: barta.ildiko@dokuinfo.hu

Információ: Barta Ildikó)

A képzőművészeti pályázattal kapcsolatosan felmerülő kérdésekre szívesen válaszolunk. További részletes információ: Boda Kitti és Petőcz Eszter az info@zsokavar3.hu címen és Kissné Breczek Margit, rajzszakos tanártól, breczekmargit@gmail.com címen.

Eredményes pályázatot kívánunk minden érdeklődőnek!

In-Spirál Közösségfejlesztő Csoport

A program „A Zsókavár utcai akcióterület III. ütemű fejlesztése szociális célú városrehabilitáció témában” című KMOP-5.1.1/B-12-k-2012-0002 azonosítószámú projekt keretében valósul meg.

Comments are closed.