Göncz Árpád nevét veszi fel az ESZI

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Göncz Árpád Szociális Intézmény. Ez lesz az új neve januártól a XV. Kerületi Önkormányzat Szociális Intézménynek. A rendszerváltás utáni első köztársasági elnök nevének felvételével tiszteleg a kerület a nagy tekintélyű és népszerű politikus és író emléke előtt.

Cserdiné Németh Angéla polgármester indítványát a Tizenötödikért frakció 14 képviselője fogadta el, az öt fideszes képviselő nemmel szavazott.

Eskütétel a parlamentben 1990-ben

Az ESZI igazgatója azt javasolta, a szociális munka napján (november 12-én) vegyék fel Göncz Árpád nevét. Az egykori köztársasági elnök 1998-ban személyesen avatta fel az intézmény Molnár Viktor utcai épületét.

A közvetlensége és következetes kiállása miatt népszerű elnöknek a XIII. kerület úgy állított emléket, hogy egy metróállomást neveztek el róla a Váci út és a Róbert Károly körút csomópontjában (Göncz Árpád Városközpont), amit a Fidesz szeretett volna megváltoztatni, de végül nem sikerült. A XV. kerületben nem várható politikai vita a GÁSZI nevének bevezetése után. Erre lehet következtetni abból is, hogy a kerület aktív módon ápolja az egykori elnök emlékét. A Csokonai Művelődési Központban nemrég mutatták be Göncz Kinga jelenlétében Göncz Árpád Mérleg című drámáját, mely aktuális dilemmát, a menni vagy maradni problémáját járja körül. (Itt írtunk róla részletesen.)

A vitáról egyébként maga Göncz mindig is jó véleménnyel volt. „Nem félek a vitáktól – mondta egy alkalommal –, nem rejtettem eddig sem és nem rejtem ezután sem soha véka alá a véleményem: mert vitában érik az igazság.”

Részlet Papp Gábor Zsigmond Göncz Árpád életét összefoglaló portréfilmjéből. (PP, Periszkóp Palotán, Rab László, 2022. november 10.)

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.