Gaszner Veronika és Bernáth Szilárd: Larry

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Tavaly decemberben mutatták be Bernáth Szilárd filmdrámáját, a Larryt, ami néhány hónap alatt sikerfilm lett. Huszonnyolcezren nézték már meg, nemzetközi fesztiválsikert ért el, díjakat hozott el. Szilárd azóta több külföldi megkeresést kapott. Szóval pörög a film. Mert annyi rétege, annyi szála van a történetnek.

Apa történet, apa-fiú történet. Szembe lehet-e nézni az egykor bántalmazó apával? (Thuróczy Szabolcs), Ádám (Vilmányi Benett) képes lesz-e valaha is megbirkózni ezzel, s áttörni a maga építette falait? Szubkultúra-történet, a rap, a rappelők világát, meg egy budapesti tehetségkutató verseny színfalak mögötti történéseit is közel hozza, hisz a főszereplő srác, Ádám, traumás dadogását így, a versenyen való kiállásával, a dal előadásával szeretné gyógyítani. De több ez, mint egy beszédhiba leküzdése. Az igaz vágya, hogy „végre tartozhasson valamilyen közösségbe, s hogy legyen egy barátja, aki a film végére érdek nélkül szereti.” Coming of age film – ami az illúzióvesztés drámája is, „amikor a főszereplő a gyermekkor birodalmával kapcsolatos illúzióit veszti”

Borsod a helyszíne a történetnek – itt él és dolgozik Ádám – látjuk a vidék kőkemény mindennapjait, látjuk, milyen szegregációban élni, de látjuk a táj leheletfinom szépségeit is.

Milyen bravúros rendezői ötlet a profi színészek mellé rengeteg casting-körrel – Ózdtól-Miskolcig, szakközépiskoláktól a vasgyárig – a helyieket beválogatni a filmbe.

Nyolc év munkája az első inspirációtól – ekkor még a Ki Mit Tube-os Serrano volt az alap sztori magja, az elkészült mozifilmig. Nyolc év hatalmas idő egy film életében, de Szilárd szerint ez az idő csak jót tett, hisz újabb és újabb mélységeit sikerült megmutatni Ádám optikáján keresztül Larry történetének.

És számos szerencse kísérte a forgatást, hogy végül az Inkubátor Programból kiesett filmötlet szinte a duplájából készülhetett el.

Mert ma nagyon nehéz hiteles, független filmet készíteni. Mint ahogy részben szerencse is jó stábot létrehozni. Gaszner Veronika, a film felvételvezetője maga is filmes, dokumentumfilm rendező, szerkesztő, erős filmes szem is volt a Larry elkészítésében.

Gaszner Veronikával és Bernáth Szilárddal beszélgettünk.

Comments are closed.