Fővárosi Közgyűlés: a lakosság egyetértése nélkül ne épülhessen akkumulátorgyár Budapesten!

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Elvi állásfoglalásban utasította el a Fővárosi Közgyűlés szerdán, hogy a lakosság egyetértése nélkül Budapesten a jövőben akkumulátorgyár épülhessen.

A testület Szaniszló Sándor (DK), Horváth Csaba (MSZP), Soproni Tamás (Momentum) és V. Naszályi Márta (Párbeszéd) frakcióvezető közös javaslatára úgy döntött:

„nem ért egyet azzal, hogy Budapest közigazgatási területén az érintett lakosságnak – társadalmi részvételiségi folyamat lefolytatását követően kifejezett – egyetértése nélkül akkumulátort vagy annak alkatrészét gyártó vagy összeszerelő üzem vagy telep létesüljön”.

Az előterjesztést 17 igennel fogadta el a közgyűlés, a Fidesz-KDNP és a független képviselők nem szavaztak.

Feszültség a határban – Rákospalota határában épülne akkumulátorgyár

A közgyűlés kimondta, szükségesnek tartja, hogy ilyen üzem csak a természeti erőforrások legnagyobb – a klímaváltozás közép- és hosszútávú hatásait is figyelembe vevő – kíméletével, az elővigyázatosság elvét követve létesülhessen. Továbbá szükségesnek tartják a létesítéssel összefüggő eljárásokban a teljes transzparencia biztosítását, „a nemzetgazdasági szempontból való kiemelés mellőzését”.

Amennyiben ezek a feltételek nem valósulnak meg, a közgyűlés nem adja majd hozzájárulását az ilyen üzemek újonnan történő létesítéséhez.

A napirend vitájában Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester azt mondta: az előterjesztés célja, hogy rögzítsék, a főváros területén nemkívánatosak az akkumulátorgyárak. Ha a beruházást a kormány el szeretné indítani, kiemelt kormányzati beruházássá minősítik, és nem foglalkoznak a környezeti kihatásokkal, nem kérdezik meg a lakosságot. A politikus felvetette, az elsőre zöldnek tűnő beruházás nem is annyira zöld, és megfontolásra ajánlotta, hogy az energiabehozatalra szoruló Magyarországon „jó irány-e az energiafaló, termőföldet, vízkészletet arányon felül fogyasztó” beruházás.

Tiltakozás az akkumulátorgyár ellen, fideszes tartózkodással

V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester azt mondta: az akkumulátorgyárak létesítésének a szabályozása egyáltalán nincs megfelelően kidolgozva, nincs olyan jogszabályi környezet, amely garantálná az ilyen üzemek biztonságos működését.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes a szocializmus időszaka alatti erőszakos iparosítás eredményeire emlékeztetve kijelentette: emberközpontú, fenntartható gazdaságra van szükség, és nonszensz, hogy Európa közepén akarnak akkumulátorgyárakat létesíteni.

Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint az előterjesztés „semmi más, mint a politikai játéktér elfoglalása”. A benyújtott határozati javaslatok többségéről törvény rendelkezik, így az előterjesztés mit sem ér, hiszen a törvény sokkal erőteljesebb jogforrás – mondta.

(MTI)

KÉP: MTI / Illyés Tibor

Comments are closed.