Fórum a szív- és érrendszeri betegségekről

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A szív nem csak szeretni tud címmel tartott május 27-én lakossági fórumot az Együtt Újpalotáért Egyesület. Egyesületünk évek óta az önkormányzat egészségfelvilágosító programjához kapcsolódva rendez – önkormányzati támogatással –  lakossági fórumokat. Az elmúlt években a daganatos betegségekről, a szinte mindenkit veszélyeztető cukorbetegségről hallhattunk nagyon színvonalas és mégis közérthető előadásokat, a májusi fórumon a hazai halálozási statisztika éllovasáról, a szív- és érrendszeri betegségekről tartott tájékoztatót Dr. Wallner Éva, kerületünk kardiológus főorvos asszonya – mondta bevezetőjében Valló Péter, az egyesület elnöke.

Fotó: Együtt Újpalotáért Egyesület

Fotó: Együtt Újpalotáért Egyesület

A Nyitott Ajtó Újpalotai Együttműködési Iroda adott szinte telt házas otthont a fórumnak, amelyen a főorvos asszony viszonylag könnyen érthető, mégis igen magas színvonalú, vetített képes előadás keretében mutatta be szív- és érrendszeri – egyben az életünket veszélyeztető – betegségfajtákat a magas vérnyomás betegségtől az érelmeszesedésen, az érszűkületen, a szívkoszorú-
érgörcs, az agyérgörcs, valamint a trombózison át a szívinfarktus  és a stroke állapotáig.  Elmondta, hogy a betegségek kialakulásában a genetikailag örökölt tényezőkön kívül az életmódnak is jelentős szerepe van. Éppen ezért kiemelte az egészséges táplálkozás, a testmozgás jelentőségét egészségünk megtartása érdekében, valamint hangsúlyozta a megelőzés fontosságát. Felhívta
a figyelmet a rendszeres orvosi szűrés jelentőségére a betegségek korai stádiumban való felfedezésének érdekében, valamint az életmentési gyakorlatok ismeretének fontosságára, hiszen sok esetben a tudatos, gyors civil segítség is életet menthet.

Az előadás végén meglepően sok kérdés és azokra adott válasz hangzott el, majd a jelenlévők vastapssal köszönték meg az előadást és még sok ilyen, mindenkit  érintő fórum rendezését  kérték az egyesülettől.

Valló Péter

Együtt Újpalotáért Egyesület elnöke

Comments are closed.