Folyamatosan érkeznek a menekültek

Lengyelország után Magyarországra érkezik a legtöbb menekült az ukrán háború miatt. Az ENSZ szerint eddig 660 ezernél is többen menekültek el Ukrajnából. Közben a forint történelmi mélypontra zuhant.

Az ENSZ adatai szerint a menekültek száma exponenciálisan növekszik. A szervezet szóvivője azt mondta: ha így folytatódik, akkor a XXI. század legnagyobb európai menekültválságár kell felkészülni. Akár 4 millióan is elhagyhatják Ukrajnát, ami a teljes lakosság csaknem 10 százalékát jelentené.

Sokan érkeztek Magyarországra

A rendőrség hivatalos határforgalmi adatai szerint a háború kitörése óta több, mint 114 ezren érkeztek Magyarországra. Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint 80 ezren lehetnek azok, akik kifejezetten a háborús veszély miatt jöttek Magyarországra. A XV. kerületben már gyűjtés is indult az érkezők megsegítésére.

Közben az Európai Bizottság speciális védelmet adna az országukat elhagyó menekülteknek. Úgynevezett ideiglenes uniós védelmet kaphatnának. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy egy évre automatikusan megkapnák a tartózkodási, valamit a munkavállalási engedélyt. A hvg.hu összeállítása szerint emellett szálláshoz és egészségügyi ellátáshoz is kapnának jogosultságot. Emellett pénzügyi támogatást is kapnának, a gyerekek pedig iskolába járhatnának. Mindehhez azonban még kell a tagállamok egyhangú támogatása is.

Beszakadt a forint

A háború megütötte a forintot is. Árfolyama délután átlépte a 382 forintos szintet az euróval szemben. Elemzők szerint a gyengülés a régiós devizákat érinti. Azzal számolnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank ismét kamatot emel egyhetes betéteknél. A jegybank ugyanis korábban azt közölte, hogy bármire kész, hogy megállítsa a forint gyengülését.

Comments are closed.