Kerületi adománygyűjtés a menekülteknek

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Az ukrán háború elől menekülőknek gyűjt adományokat a kerület. A felajánlásokat négy helyszínre lehet elvinni, az adományokat pedig a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet juttatja el az érintetteknek.

A XV. kerületiektől kér segítséget a polgármester az Ukrajnából elmenekültek számára. Cserdiné Németh Angéla Facebook-oldalán tette közzé felhívását.

„Az ukrajnai háború minden egyes napja fekete nap Európa 21. századi történelmében. Egyre feketébb, hiszen egyre több az ártatlan, civil, gyermek áldozata az erőszakos orosz megszállási kísérletnek. Nem csodálkozhatunk, hogy ha ebben a helyzetben naponta 10 ezrek érkeznek a magyar határra is, hogy megvédjék a szeretteik és családjuk életét. Ebben a helyzetben kötelességünk segíteni, és mi, Tizenötödik kerületiek büszkék vagyunk arra, hogy tudjuk: a legnagyobb bajban mindig számíthatunk egymásra. Ezért hívunk most minden kerületi lakost, vállalkozást, civil és egyházi szervezetet, hogy csatlakozzanak hozzánk, és a hazai adománygyűjtő akciókhoz.”

Menekültek érkeznek a beregsurányi átkelőhöz, Fotó: police.hu

A polgármester a határról származó információk alapján azt írta: tartós élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, pelenkákra, WC-papírra, bébiételre, gyümölcsökre, alkoholos fertőtlenítőre van a legnagyobb szükség.

„Várjuk adományaikat a helyi gyűjtőpontokon, és mi átadjuk azokat a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet részére” – tette hozzá Cserdiné Németh Angéla.
A kerület négy helyszínen várja az adományokat, amelyeket hétfőtől péntekig 8:30 órától 17:30 óráig, illetve szombaton 9:00 órától 13:00 óráig lehet leadni.

Gyűjtőpontok:

  • XV. Kerületi Polgármesteri Hivatal
  • Újpalotai Közösségi Ház
  • Pestújhelyi Közösségi Ház
  • Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház.

„Tegyünk most félre minden vitát, és ebben a kérdésben egy emberként fogjunk össze! Segítsünk mindannyian, minden nap! És közben tegyünk meg minden tőlünk telhetőt azért, hogy azok a gyermekek, nők, idősek és fiatalok, akiknek most menekülniük kell, mielőbb visszakapják békés életüket!” – zárta felhívását a polgármester.

A Főváros is felkészült

A Fővárosi Önkormányzat átmeneti szállásokat biztosít a menekültek számára, akik különben az utcán töltenék az éjszakát – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Már meg is nyílt az első, 100 fő elszállásolására alkalmas befogadóhely, ahol jelenleg 41-en vannak, közöttük sok gyerek is.

Szükség esetén a főváros mintegy kétezer menekültet tud szállással és étkezéssel ellátni. Mint írták: a menekültek fogadása és ellátása elsősorban állami feladat. A Fővárosi Önkormányzat azonban készen áll arra, hogy a rendelkezésére álló eszközeivel segítse az Ukrajna orosz lerohanása miatt a fővárosba érkező menekültek ellátását.

Tízezrek érkeztek

A rendőrség hivatalos adatai szerint február 24-e óta több, mint 80 ezren érkeztek Ukrajnából. A legtöbben szombaton jöttek, akkor 24 óra alatt 23 ezernél is többen léptek be Magyarország területére. Az érkezők között nagyon sok gyerek is van.

Comments are closed.