Főleg húsárut vesznek a piacon

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Siker az idősek vásárlási utalványa

Főként húst, sonkát vásároltak azokon az utalványokon, amelyeket a „Levendula 60+” idősügyi program keretében kaptak az itt élők. A XV. kerület önkormányzat a decemberi ülésén döntött az anyagi segítségnyújtásról. A 8 ezer forint értékű élelmiszer-utalványokat a kerület piacain lehet beváltani azoknál az árusoknál, kereskedőknél, akik táblákkal jelzik, hogy elfogadják azokat.

Az újpalotai vásárcsarnokban néztünk szét. A megkérdezettek egyöntetű válasza az volt, hogy örömmel fogadták az önkormányzati gesztust, mindenkinek jól jött az anyagi segítség.

Az első, általunk megszólított úr a Csókavár utcából érkezett. 52 éve lakik itt, akkor még a villamos sem járt erre. Szinte minden nap kilátogat ide.

„Nyolcvankét éves vagyok, kicsit már elmúlt az idő – kezdte Kajári Sándor. – Örülök az utalványnak, szerintem minden nyugdíjas, kisnyugdíjas így van ezzel. Minden forint támogatás jól jön. Kaptunk karácsonyi pénzt is.”

Mit vásárolt az utalványon? „Elsősorban húsárut. Kolbászt, sonkát. Mivel a nejem is kapott, így 16 ezret fordíthatunk élelmiszerre. Húsvét előtt van helye a pénznek…”

A halüzlet pultjánál takaros kis sor alakult ki, várakoznunk kellett, mire az eladó időt tudott ránk szakítani.

„Határozottan állítom, hogy érezni az üzlet forgalmán a növekedést, mióta megkapták az idősek az önkormányzati utalványokat – hangsúlyozta Ilosvay-Varga Melinda. – Ez azt mutatja, ha az embereknek több pénze lenne, akkor halat is többet vásárolnának. Igény lenne rá. Kapós a ponty, de viszik a pangasiust, az alaszkai tőkehalfilét is.”

A kereskedőknek hogyan lesz pénzük az utalványokból? „Összegyűjtjük őket, az önkormányzat pedig a megfelelő összeget visszautalja az üzletnek. Én hetente adom le.”

Több zöldségárusnál is láttunk az utalvány elfogadását jelző táblát. Ők azt mondták, náluk jellemzően inkább csak akkor használják, ha valami drágább dolgot, mákot vagy diót vásárolnak.

Bevásárlószatyorral kezében ballagott egy idős hölgy a vásárcsarnokban. Tőle is megkérdeztük, hogyan fogadta az utalványt.

„Életemben ez volt talán az első dolog, amit kaptam – fogalmazott Sebők Péterné, aki naponta lejár a piacra. – Élelmiszereket vásárolok belőle. Tojást, húst. Idáig a felét költöttem el belőle. Ezzel is spórolok, mint mindig.”

Három kerületi piacon lehet beváltani az utalványokat május végéig: az Újpalotai Piac és Vásárcsarnokban, a Wesselényi utcai Vásárcsarnok és Piacon, valamint a Kolozsvár utcai piacon. Nem csupán a 65 év felettiek kaptak utalványokat, hanem a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is: aki „Nők 40” nyugdíjat kap; aki rehabilitációs, rokkantsági ellátásra vagy rokkantsági járulékra jogosult; aki szolgálati járandóságban részesül. „Számunkra kiemelt jelentőségű az időskorú lakosság megbecsülése, a méltó életkörülményük megteremtéséhez való hozzájárulás – mondta el a TiZEN5-nek Cserdiné Németh Angéla polgármester. – Ehhez nyújthat segítséget a Levendula 60+ idősügyi program keretében, a húsvéti időszakban nyújtott célzott önkormányzati támogatás.”

Comments are closed.