Földalatti rabszolgamentés

Amerikában már két éve tart a kaliforniai aranyláz 1850-ben, de még csak 11 év múlva kezdődik a polgárháború. Sok a vita a déli és az északi államok között a rabszolgaság intézménye miatt, amely később a polgárháború egyik kiváltó oka is lesz.


A belpolitikai vitáktól függetlenül folyamatosan özönlöttek a kalandra és új életre vágyók az észak-amerikai kontinensre a világ minden tájáról. Honor Bright, a fiatal kvéker lány nővérével száll fel Angliában egy hajóra, hogy leendő sógorához utazzanak. Semmi sem úgy sikerül, ahogy eltervezik. Érkezésük után Honor nővére megbetegszik és meghal, ő pedig Ohióba kerül a gyásztól sújtott vőlegényhez.
Nehezen, de alkalmazkodik a helyi szokásokhoz, az időjáráshoz, az ételekhez, lassanként megszokja ezt az életet. Egy dolog marad teljesen idegen számára: nem tudja elfogadni a Kanada felé menekülő feketéket üldöző rabszolgavadászok tevékenységét. Mivel kvéker családban nőtt fel, az igazságba, a szeretetbe és a társadalmi egyenlőségbe vetett hite töretlen, így lassacskán – szinte véletlenül – bekapcsolódik a Földalatti Vasút nevű mozgalomba, amely a szökött rabszolgákat segíti.
A krimibe illő akciójelenetek mellett rengeteg információhoz jutunk a korabeli amerikai életmódról és például a foltvarrásról is. Tracy Chevalier Az utolsó szökevény című új regényében úgy mutat be történelmileg hitelesen egy korszakot, hogy közben remek, izgalmas művet olvashatunk.
(Tracy Chevalier: Az utolsó szökevény)

Comments are closed.