A fény ereje

A karácsony a kereszténység egyik legfontosabb dátuma, december 25-én Jézus születésére emlékeznek a hívők. Vallási eredete azonban mára igencsak megkopott, és világszerte a szeretet ünnepeként tartják számon. A népszerűséggel együtt jár az ajándékozás, a karácsonyi zene, a különböző mintázatú üdvözlőlapok küldése, templomi ünneplések, karácsonyi ebéd és ünnepi hangulatú tárgyakkal való díszítés, mint például karácsonyfa-állítás, karácsonyi égők, girlandok, fagyöngyök és krisztustövisek elhelyezése, díszítése.

Szentgyörgyvölgyi Péter; Oberlander Báruch

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere (b) és Oberlander Báruch ortodox haszid zsidó vallási vezető, a Chabad-Lubavics irányzat magyarországi megteremtője és legfőbb vezetője (j) meggyújtja az első gyertyát a nyolcnapos zsidó vallási ünnep, a hanuka első estéjén a Nyugati téren 2014. december 16-án. MTI Fotó: Soós Lajos

A zsidók is gyertyát gyújtanak ekkortájt. A hanukát a zsidó karácsonyként is emlegetik, mivel a karácsonyi előkészületekkel egy időben ünneplik. A nyolcnapos ünnep alatt a zsidó nép a Makkabeus szabadságharcban, a szíriai görögök felett aratott győzelemre, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékezik. Hanuka szokásai, hagyományai szintén sokfélék. A legismertebb, hogy az ünnep minden napján gyertyát gyújtanak a hívők. Ezt a mécsest jól látható helyre teszik, hogy nyilvánosan hirdesse a csodát. Idén az első gyertyagyújtás december 16-án volt. Ünnepekről bővebben a hu.wikipedia.org oldalon.

Comments are closed.