Átlagos olvasási idő: < 1 perc

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából és a roma kultúra tiszteletére április 8-án felkerült a roma zászló is a kerületi polgármesteri hivatal homlokzatára. Dr. Matlák Gábor alpolgármester és Czuczu Tamás roma és felzárkóztatási ügyekért felelős referens, a kerületi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke sajtótájékoztatót tartott a hivatal bejáratánál.

„Magyarországon több százezer fős etnikai kisebbség él, amelynek az előítéletekkel is szembe kell néznie. A roma kisebbség integrációja nemzetstratégiai kérdés, de ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, meg kell ismernünk a kultúrájukat és történelmüket” – jelentette ki az alpolgármester.

A nemzetiségi elnök szerint a „roma kultúra, nyelv, zene és hagyományok nemcsak a magyar, hanem az egyetemes kultúrát is gazdagítják. Olyan pillanatban vagyunk együtt, amikor nemcsak ünnepeljük a roma kultúrát és identitást, hanem megemlékezünk arról a fontos feladatról is, hogy megteremtsük a harmonikus együttélést és együttműködést a magyar és roma közösség között.”

Április 8-án Európától Amerikáig a világ számos pontján megemlékeznek arról az eseményről, amikor kilenc ország 23 képviselője Londonban elfogadta a közös jelképet ábrázoló roma zászlót, a „Gyelem, Gyelem” című cigány himnuszt, valamint az „Opre Roma!” (Fel, cigányok!) jelmondatot.

Comments are closed.