Ez a helyzet…..

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Az illetékes hivatalok jogértelmezései alapján nyilvánvalóvá vált, hogy kizárólag közterületi kamerák felvétele alapján nem büntethetnek szabálysértőket a rendészek. Megkerestük Vargáné Dr. Kalán Ilonát, a hatósági főosztály vezetőjét, hogy ez miként befolyásolja a gyakorlatot.

Közterület-felügylők/Fotó:XV Média, Vargosz

Közterület-felügylők/Fotó:XV Média, Vargosz

– A közterület-felügyelők az irányadó jogszabályok alapján három közúti közlekedési szabályszegés esetében járhatnak el: a behajtási tilalom, a kötelező haladási irány és a korlátozott övezetbe való behajtás tilalmának megszegésekor. A balra kanyarodás szankcionálása is ebbe a körbe tartozik. A közterület-felügyeletről szóló törvény alapján a rendészek az intézkedésüket megalapozó, az eljárás szempontjából lényeges körülményről, tárgyról képfelvételt készíthetnek. A kép az eljárásban bizonyítékként felhasználható. Ennek mond ellent a mostani jogértelmezés – magyarázta az főosztályvezető.
A Szentmihályi út Irinyi laktanya előtti szakaszán 2014 szeptembere óta működik kamera, amit, testületi döntés alapján, 2016. április 1-je óta az önkormányzati rendészet munkatársai üzemeltetnek. A kötelező haladási irány megsértői mintegy egy éve kapják az ötvenezer forintos bírságoló csekkeket.
– Az ötvenezer forintos bírság összege kormányrendeletben meghatározott, kötelezően kiszabandó díjtétel, nincs lehetőség méltányosságra. Az összeget mi is aránytalannak tartjuk más KRESZ-szabályszegések bírságösszegeihez képest. Ugyanakkor ezek a szabálytalanságok balesetveszélyesek is, amik kárértéke jóval nagyobb lehet ötvenezer forintnál. A szakértők szerint a Szentmihályi út rendkívül balesetveszélyes helyszín, ezért a BKK tiltótáblája a balesetek megelőzését, a közlekedők személyi és vagyonbiztonságát szolgálja – véli a szakember.
A kormányhivatal jogértelmezése nehéz feladat elé állította a kerületi önkormányzatokat. Nálunk a közterület-felügyelők a rendőrökkel közösen akciókat szerveztek a legkritikusabb közlekedési helyszíneken.
Akik az elmúlt időszakban rossz helyen kanyarodtak, majd befizették az ötvenezer forintot, sem tehetnek semmit. A szabálysértést bizonyítottan elkövették, és azzal, hogy kifizették az érte járó büntetést, a vétkességüket is elismerték.

Comments are closed.