Európa-nap és tiszteletadás Rákospalotán

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Az önkormányzat vezetői a második világháború befejezésére és Magyarország 20 évvel ezelőtt uniós csatlakozására emlékeztek május 9-én a Bányász parki Mementó emlékműnél. A nemrég felújított közparkban Cserdiné Németh Angéla polgármester mondott ünnepi beszédet.

„Európa és Magyarország érdekei összefonódnak: ezer szállal összeköt bennünket a civilizáció és a kultúra, a közös múlt megannyi fejezete, a régre visszanyúló gazdasági és kulturális kapcsolataink. A világ, benne Európa és Magyarország is sokat változott az elmúlt évtizedekben, de közös, minket összekapcsoló értékek és normák megőrzése ma is együttes felelősségünk.” A kerületi vezető szólt arról is, hogy május 8-a kétszeresen is fontos dátum az európai emberek számára. 1945-ben ezen a napon kapitulált a német hadsereg a szövetséges haderő előtt, ez pedig nemcsak a második világháború végét jelentette az európai hadszíntéren, hanem a fasizmus vereségét is. Öt évvel később (május 9-én) pedig Robert Schuman francia külügyminiszter tett javaslatot az első és második világháborúban egymás ellen harcoló európai országoknak, hogy szén- és acéltermelésüket vonják közös irányítás alá. Ezzel pedig megteremtette az Európai Unió alapjait. Magyarország pontosan húsz éve, 2004. május 1-jén csatlakozott az európai nemzetek közösségéhez.

A XV. kerületi ünnepségen az önkormányzat nevében Cserdiné Németh Angéla polgármester, Barkóczi Balázs országgyűlési képviselő és Tóth Imre alpolgármester megkoszorúzták a Mementó emlékművet, majd ezt követően a kerületi ifjúsági önkormányzat képviselői helyezték el a megemlékezés virágait.

Comments are closed.