Eszes karatézó

Pimaszul fiatal, mégis olyan határozott fellépéssel és életszemlélettel rendelkezik, hogy az idősebb korosztály is megirigyelheti céltudatosságát. Sportpályafutását tekintve többszörös magyar bajnoki cím birtokosa, és annyi éremmel, kupával büszkélkedhet, hogy hosszú lenne felsorolni. A László Gyula Gimnázium 11. g osztályos tanulója, Varga Dániel idén is kitűnő tanulmányi eredményt ért el, mindemellett azon kevesek egyike, aki június 4-én a Magyarország Jó Tanulója – Jó Sportolója 2013 elismerést is átvehette. Az ifjú kerületi karatézóval többek között arról beszélgettem, hogyan tudja megtartani az egyensúlyt a sport és az iskolai kötelezettségek között.

Varga Dániel/Fotó: XV Média/Vargosz

Varga Dániel/Fotó: XV Média/Vargosz

– Sokan azt gondolják, hogy nehéz összeegyeztetni a sportot a tanulással, pedig a két tevékenység remekül kiegészíti egymást. Én például a karateedzés után jobban tudok koncentrálni.
– A karaténak melyik irányzatát műveled?
– A japán eredetű Goju-Ryu stílust, mely belső és külső energiáinkra épül, így rendkívül hatékony. Mellőzi a bonyolult megoldásokat, ésszerűség, egyszerűség, hatékonyság a főbb elvei. Épp ezért a gyengébb fizikumú férfiak, valamint nők számára is kiváló önvédelmi, egészségmegőrző és testedzési lehetőség.
– Mikor kezdtél sportolni?
– Négyévesen tornával indítottam, azonban mindenáron karatézni szerettem volna, szüleimmel egy szórólap útján találtunk rá a Dynamic Karate Sportegyesületre. Emlékszem, anya az első alkalom után úgy várt haza, hogy reménykedett, hátha nem fog tetszeni. A lelkesedésemet látva megenyhült a szíve, azóta persze édesapámmal együtt maximálisan támogatnak mindenben. Tíz évvel ezelőtt Fischer Mihály mesternél kezdtem karatézni, akivel máig jó viszonyban vagyunk, edzőként és barátként is nagyon tisztelem. Ezenkívül Miklós Nikolett és Horváth Péter edző is sokat segít a technikák elsajátításában. Az egyesület olyan, mint egy nagy család, mindig számíthatunk egymásra.
– Mik a jövőbeli terveid?
– A karaténak kiemelt helyet szánok az életemben, nem a versenyzésnek, hanem inkább a bíráskodásnak. Azonban addig még vannak jócskán kihívások, a legközelebbi megmérettetés a szeptember 6-i szakági Európa-bajnokság lesz Németországban.

Comments are closed.