Emészthető szűrés

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Az idei szűrőprogram márciusban az emésztőszervi betegségek szűrésével kezdődik a Dr. Vass László Egészségügyi Intézményben (volt Rákos úti szakrendelő). A szűrőprogramról Dr. Wallner Éva kardiológus főorvos, a szűrések kampányvezetője elmondta, hogy a programon egyre többen vesznek részt, és közülük is sokat kiemelnek valamilyen elváltozás miatt.

székletvér

– Tavaly a demencia-, a vérnyomás- és EKG-, valamint az emésztőszervi betegségek szűrésén volt a legmagasabb a kiemelt betegek száma – mondta a szakember.
Az intézmény vezetése úgy döntött, hogy a programot idén is folytatják, így az idei program márciusban az emésztőszervi betegségek szűrésével kezdődik. A szűréseket a nyári szünet után november végéig végzik. A ciklusban lesz vérnyomás- és EKG-, érszűkület-vizsgálat, bőrelváltozások, anyajegyek, melanoma és egyéb bőrrákok, emésztőszervi és szájüregi rákok szűrése, valamint demencia- és csontritkulás-vizsgálat is. Az egyes szűrések időpontjáról és helyéről előzetesen tájékoztatják majd az érdeklődőket.
– A szűrővizsgálatok idén is havonta változnak, de egy-egy betegség vizsgálata csak a tárgyhónapban, az előjegyzési időpontok kimerítéséig tart majd – mondta a főorvos.
A szűrővizsgálatok ingyenesek, illetve beutalómentesek, a cél pedig továbbra is a betegségek korai stádiumban történő felfedezése és a kezelések minél korábbi elkezdése.
*
Az emésztőszervi betegségek szűrővizsgálatát az intézmény laboratóriumában végzik. Két egymást követő napon vett székletminta beutaló nélkül adható le hétfőtől péntekig mindennap délelőtt 11 és délután 2 óra között. A székletminta leadásához a földszinti laboratóriumi sorszámosztó automatából kell sorszámot húzni! A vizsgálathoz szükséges mintavételi tartály beszerezhető a laboratóriumban és a családorvosoknál is.

Comments are closed.