Emelt a színvonalon

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Magát János edző érkezésével fellendült a sportélet a Testvériség SE Elem utcai súlyemelőtermében. A mester „igazolása” előtt ugyanis négy-öt fiatal részvételével tartottak edzéseket, ma viszont több mint harmincan emelgetik rendszeresen a súlyokat.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Engem az élet nevelt edzővé – mesélte a szakember. – Bár magam is aktív súlyemelő voltam, az MTK színeiben több országos bajnoki érmet is szereztem, de mivel akkoriban nagy volt a sportág bázisa, így konkurenciából is jóval több akadt, mint manapság. Igazán nagy, kiugró eredményt sosem értem el.
Masters versenyzőként viszont már több siker jutott neki. Rendszeresen részt vehetett a világversenyeken, két Európa- és egy világbajnokságon még a dobogóra is felállhatott.
– Az edzősködést második klubomban, a BKV Előrében kezdtem el. Köszönhetően annak, hogy a nagyobbik fiam, Gábor is kedvet kapott a sportághoz – mondta a szakember. – Majd sorra követtek az edzőterembe a kisebb gyerekeim is, előbb Krisztina, majd Anikó, Csaba és Csilla is. Eleinte csak őket edzettem, majd végleg a teremben ragadtam.
A teremben, de már nem a BKV Előre csarnokában, hanem a Tesiében.
– Azért jöttem a Testvériségbe, mert az itteni vezetőedző, Végi Imre nagyon jó barátom volt – mondta az edző. – Ma ő a szakosztályvezető helyettese, elvégzi az operatív munkát az egyesületnél, én pedig az edzésekért felelek.
A klub azóta leigazolta a mester lányát, Magát Krisztinát, aki 3,5 éves kihagyást követően két egymást követő Európa-bajnokságon hat érmet (köztük egy aranyat) szerzett, ezzel máris a klub legeredményesebb sportolója lett. Ezenkívül gyerekek toborzásával erős utánpótlást tudtak kiépíteni, akik közül többen már most a sportág nagy ígéreteinek tűnnek. Olyan régivágású, tapasztalt masters versenyzőket is sikerült a klubhoz vonzani, akik húzóerőt jelenthetnek a fiatalok számára.
– A legfőbb célom, hogy a lányomat, Krisztát kijuttassam a tokiói olimpiára – vázolta a mester. – Most nap mint nap ezért dolgozunk. De ugyancsak fontosnak tartom, hogy a nálam kezdő fiatalok közül minél többet eljuttassak a felnőtt versenysportig, illetve hogy azt lássam, minden tanítványomnak annyi élményt ad a súlyemelés, mint amennyit nekem és a gyerekeimnek adott.

Comments are closed.