Elöregszik kerületünk

Az elmúlt két népszámlálás közötti tíz évben a népességszám csökkent és a családok száma is visszaesett, méghozzá nagyobb mértékben, mint a lakosság lélekszáma. A legszámottevőbb visszaesés a házaspáros családoknál mutatkozott, miközben a házasságon kívül együtt élők és az egyszülős családok száma nőtt – áll a Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási adatokon alapuló összeállításában.

Babák-mamák/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Babák-mamák/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Ha a korábbi két népszámlálással összevetve vizsgáljuk a gyermekszámot, akkor az elmúlt két évtizedben a házaspáros családok átlagos gyermekszáma csökkent, míg az élettársak és az egyszülős családok gyermekszáma nőtt.
E mögött részben a házasságon kívüli születések emelkedése áll, valamint az a tény, hogy az élettársi kapcsolat létesítése jellemzően a fiatal korosztályok családalapítási gyakorlata, így korösszetételük jóval fiatalabb a házasokénál. 2011-ben száz házaspáros családra ötven, míg hasonló számú élettársi kapcsolatban élő párra hatvanhét 15 évnél fiatalabb gyermek jutott.
Az országos tendenciák kerületünkre is jellemzőek. Évente körülbelül hatszáz gyerek születik a XV. kerületben: 2013-ban ötszázkilencvennégy, 2012-ben hatszázhatvanöt, 2011-ben pedig hatszáztizenöt újszülöttet anyakönyveztek – tudtuk meg Reiszné Naszádi Magdolna Intézményfelügyeleti és Humán Főosztály vezetőjétől.
A házasságkötések száma az utóbbi években stagnál, évente mintegy kétszáz pár mondja ki a boldogító igent, tavaly százkilencvennégy házasság köttetett a kerületben.
A 60 éven felüliek száma ugyanakkor nő. Jelenleg tizennyolcezer 60 évnél idősebb lakója van a kerületnek, ez budapesti viszonylatban az egyik legmagasabb, ha nem a legmagasabb szám.

Comments are closed.