Elkezdődött a kecske éve

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Piros sárkány ütemes ritmusra cikázott a gyerek között, miközben tréfásan a kicsikre sandított. Az ázsiai hangulat magával ragadó volt. A Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola olyan kulturális távlatokat nyitott meg előttünk, mely különleges színfoltja városrészünknek.

Holdújev ünnepe/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Holdújev ünnepe/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az intézménybe járó gyerekek, családok csakúgy, mint a világ népességének jelentős része énekkel és tánccal, harcművészeti bemutatóval köszöntötte a kínai holdújévet, amely számukra az év legnagyobb ünnepe. Kínaiul tavaszünnepnek is nevezik, számítási módszeréről azt is megtudtuk, hogy ők a február 4-hez legközelebb eső újhold napján köszöntik az újévet, így idén február 19-én a kecske éve kezdődött.

A Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete, Xiao Qian ez alkalomból ajándékkal lepte meg a tanulókat, két kis kabala kecskét hozott a gyerekeknek, hogy ez az év békét, harmóniát és boldogságot hozzon az életükbe. A nagykövet mindemellett kiemelte a két ország közötti gazdasági kapcsolatok jelentőségét, és reményét fejezte ki, hogy sikerül megvalósítani az iskolában a 12 osztályos rendszert.

Holdújév/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Holdújév/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A Nagy Fal Magyar-Kínai Barátság Egyesület elnöke, dr. Oláh Lajos is meglepte a tanulókat, mégpedig egy pályázat kihirdetésével, mely szintén a kecske évéhez kapcsolódik. A helyi önkormányzat sem jött üres kézzel az ünnepségre, Hajdu László polgármester és Németh Angéla alpolgármester gyümölccsel kedveskedett a gyermekeknek. A polgármester emléklapot is átnyújtott az iskola vezetőjének, valamint örömét fejezte ki, hogy egyre népszerűbb a kerület életében az oktatási intézmény.

Comments are closed.