Elhunyt a sakk tanítómestere

Átlagos olvasási idő: 2 perc

Hatvankét éves korában meghalt a több generáció által jól ismert nemzetközi sakk nagymester, Kállai Gábor. A kerületi gyerekek is jól ismerték, gyakran összetalálkoztak vele a korosztályos versenyeken. Gábor a legutóbbi időkben az újraéledő MTK szakosztályát irányította, itt tanította a gyerekeket a Panziani-megnyitás, a Dán- vagy a Stafford-csel mesterfogásaira.

Egykor Polgár Zsuzsa és Ribli Zoltán szekundánsaként ténykedett. Arról az időről, amikor a kis Polgár-lány rommá verte „az öreg bácsikat”, a Klubrádió Folyt.köv. című műsorában beszélgettünk. Sajnálatos egybeesés, hogy a beszélgetés ismétlésének másnapján ment el a magyar sakk legendás alakja. Itt lehet meghallgatni.

Tizennégy éves korában kezdődött. Szabó László és Forintos Győző tanítványaként a támadósakk képviselője volt, 1982-ben nemzetközi mester, ’95-ben nagymester lett. Legkomolyabb egyéni sikerét Mazatlanban (Mexikó) érte el, 7. helyen végzett a rapid világbajnokságon. A magyar férfiválogatott kapitánya volt 2002-ben, amikor a csapat a bledi sakkolimpián ezüstérmet nyert. Bajnok volt az MTK-val, a Miskolccal, a Bern és a Strasbourg csapatával. Jelentős mértékben támogatta a jelenlegi magyar sakk csodagyerekének, Rapport Richárdnak az útját. Rapport nemrég 10. volt a világranglistán.

Rapport Richárd (Fotó: 24.hu)

Rajta tartotta a szemét a Papp Gábor és Bánusz Tamás tanítvány 2007-es születésű (!) tanítványán, az ajkai Gaál Zsókán, aki 2021-ben a tizennégy évesek között világbajnok lett, és már tízévesen Európa-bajnok volt.

Vakparti Gaál Zsókával (Gábor bíróként szerepel)
REGIO Játék Rákospalota-kupa 2021 tavaszán a Budai II. Stadion emeleti termében (fotó: Nagy Botond /XVMédia)
A Polgár-lányok (Gábor a legidősebb csillag, Zsuzsa szekundánsa volt)

Kállai Gábor elképesztő lelkesedéssel tudott beszélni a sakkról, voltak szakmai műsorai tévékben és rádióban, előadott a Mindentudás Egyetemén, könyveiben pedig nagy szeretettel propagálta a világ egyik legősibb játékát. (Egy magyar férfi sírjában találtak egy ukrajnai IX-X. századi temetőben nyolc üveg sakkfigurát. A források szerint 1335-ben Károly Róbert magyar király János cseh királynak a visegrádi tárgyalásokon sakk-készletet ajándékozott.)

Kállai Gábor a Covid idején sem maradt tétlen. Aktívan részt vett azoknak a versenyeknek a szervezésében, amelyekben a sakkozók online küzdöttek egymással, s a helyszíneken bírók figyelték, hogy senki ne tudjon illegális segítséget kérni a lépések előtt. A közösségi médiában pedig rendszeresen közzétett olyan rafinált feladványokat, amelyekkel a gyerekeket és a fiatalokat ösztönözte arra, hogy megoldhatatlannak tűnő helyezetekben is feltalálják magukat.

Ezen kívül hallatlanul szerény és kedves ember volt. A Népszabadság sakk-rovatát is vezette egy időben, ott ismerhettem meg. Nagyszerű sportember volt, sokáig fogunk rá emlékezni. Egy emlékezetes feladványával búcsúzunk tőle.

Sötét indul és a második lépésben mattot ad!

Jó gondolkodást mindenkinek. In memoriam Kállai Gábor. (PP, Periszkóp Palotán, Rab László, 2022. január 8.)

One Comment

  1. Gál Tamás-
    2022. 01. 12. at 18:50

    Fontos lenne cserélni Rapport Ricsi képét, mert ezen nem ő van, hanem Abdusattorov: https://en.wikipedia.org/wiki/Nodirbek_Abdusattorov
    Nyugodtan töröljék utána ezt a kommentet is.

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.