Életre szóló hivatás

Átlagos olvasási idő: < 1 perc

Ha nem születik saját gyerek, akkor dönthet úgy egy házaspár vagy egyedülálló, hogy nevelőszülőnek áll. A nevelőszülőségről a Pest Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Intézményei Nevelőszülői Hálózatának vezetőjét, Torzsa Lajost kérdeztük.

Torzsa Lajos/Fotó: XV Média, Vargosz

Torzsa Lajos/Fotó: XV Média, Vargosz

– Hogyan működik a nevelőszülői hálózat?
– A hálózat az állami gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyermekek családi nevelését biztosítja. A gyermek számára keresünk nevelőszülőt, és nem fordítva. Fontos, hogy ne szakítsuk el a testvéreket egymástól, vagy ne helyezzük el a gyermekeket távol a lakóhelyükről, ehhez azonban több nevelőszülőre lenne szükség.
– Ki lehet nevelőszülő?
– Minden 24. életévét betöltött állampolgár, aki az elhelyezett gyereknél legalább 18 és legfeljebb 50 évvel idősebb. A nevelőszülői feladatok hasonlóak mint egy hagyományos családban, csak ez esetben a befogadó felnőtt segítséget nyújt a gyermek vér szerinti családjába történő visszahelyezéséhez, vagy az örökbefogadóknál történő elhelyezéséhez. A nevelőszülőség alapvetően a gyermek 18 éves koráig tart, de ez akár 24-25 éves korig is kitolható.
– Mi az első lépés, ha valaki nevelőszülő szeretne lenni?
– A lakóhelye szerinti nevelőszülői hálózatánál kell jelentkezni. Ezt követi egy személyes meghallgatás, ahol szakértők mérik fel a jelentkezők alkalmasságát. A leendő nevelőszülőnek és társának 60 órás felkészítő tanfolyamon és egy magasabb szintű képzésen kell részt vennie. Így meggyőződhetnek saját alkalmasságukról, valamint ismereteket szerezhetnek a nevelőszülői munka mikéntjéről.
– Milyen jogszabályváltozások léptek életbe a nevelőszülőség kapcsán?
–  Az állam igyekszik honorálni ezt a szerepvállalást. A nevelőszülők foglalkoztatási jogviszonyt kaptak, nevelőszülői alap-, kiegészítő és többletdíjban is részesülnek, mindemellett még dolgozhatnak is. Bár nem mellékesek az anyagi szempontok, tény, hogy a befogadó családok elsősorban erkölcsi megfontolásból vállalják a nevelőszülőséget.
Részletek a www.pmtegyeszi.hu oldalon.

Comments are closed.